Αγαπημένο και χορταστικό φαγητό που διεγείρει τις γευστικές αισθήσεις όλων των ηλικιών. Για εμένα είναι ένα από τα αγαπημένα μου φαγητά το οποίο φτιάχνω το λιγότερο δύο φορές το μήνα, ενώ οι δικοί μου το απαιτούν κάθε εβδομάδα… Καταλαβαίνετε…
Η συνταγή από εμένα για εσάς.
Κολοκυθάκια στρόγγυλα γεμιστά
από την Άννα Καταχανά
ανταποκρίτρια του Έμβολος στην Θεσσαλονίκη
Υλικά:
- 1 Κιλό κολοκύθια στρογγυλά
- Αλεύρι ή 1 αυγό
- νερό
- χυμός από ένα λεμόνι
Υλικά για την γέμιση:
- 300 γρ κιμά
- 1 ποτ νερού ρύζι
- 1 κρεμμύδι
- Αλάτι
- Πιπέρι
- Μαϊντανός
- Χυμό από μισό λεμόνι
- 1/3 γέμιση από τα κολοκύθια
- Λίγο λάδι
Εκτέλεση:
Πλένουμε καλά τα κολοκύθια μας, κόβουμε τα καπάκια 2-3 εκ από το κοτσάνι. Αδειάζουμε όλο το περιεχόμενο του κολοκυθιού σε ένα μπολ. Μαχαιρώνουμε χωρίς να ανοίξουμε μεγάλες τρύπες όλα τα κολοκύθια.
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά για την γέμιση σε ένα μπολ και γεμίζουμε τα κολοκύθια μας. Τα τοποθετούμε στην χύτρα και στερεώνουμε τα καπάκια με οδοντογλυφίδες. Προσθέτουμε 1 ½ ποτήρι νερό, αλάτι και πιπέρι.
Μόλις αρχίζει να βράζει τοποθετούμε το καπάκι της χύτρας και το αφήνουμε να βράσουν για 15 λεπτά. Διαλέγουμε πιο από τα δύο dressing θέλουμε και περιχύνουμε μόλις κρυώσουν.
Χτυπάμε ένα αυγό με τον χυμό από το λεμόνι και το προσθέτουμε σιγά σιγά για να μην κόψει.
Dressing λεμονιού:
Χτυπάμε το αλεύρι με τον χυμό ενός λεμονιού και το προσθέτουμε στην χύτρα.