Κάθε Σάββατο είναι ημέρα ψαριού για την οικογένεια Τσαλαμπούνη. Ένα γαστρονομικό έθιμο που τηρούμε με ευλάβεια εδώ και πολλά χρόνια.
Φροντίζω να επιλέγω φρέσκα ψάρια αγορασμένα από το εκλεκτό ιχθυοπωλείο στην Αλεξάνδρεια των φίλων μας Νίκου και Ευδοξίας Τσαούση. Θα σας πρότεινα λοιπόν για σήμερα Σάββατο μια συνταγή με ψαράκια στο φούρνο.
Μπορείτε να διαλέξετε σαρδέλες, γαύρο, σαφρίδια ή κολιούς όπως έκανα εγώ. Τροφή πλούσια σε Ω3 λιπαρά οξέα, απαραίτητη και ωφέλιμη για τον οργανισμό μας. Όπως ξέρουμε όλοι κάθε τροφή στο φούρνο είναι πιο υγιεινή από ότι στο τηγάνι.
Κολιοί φούρνου με κρεμμύδια και λιαστές ντομάτες, μιας και η μαγειρική είναι -και χρειάζεται- μεράκι και φαντασία.
Κολιοί στον φούρνο με κρεμμύδι και λιαστή ντομάτα
Από τον Σταύρο Τσαλαμπούνη Παραδοσιακό μάγειρα
Υλικά:
Παρακάτω γράφω αυτή που έφτιαξα εγώ. Εσείς μπορείτε να κάνετε μεγαλύτερη ποσότητα αν θέλετε.
1/2 κιλό κολιοί
2 κρεμμύδια
2 σκελίδες σκόρδο
λιαστές ντομάτες (αφού τις ξαρμυρίσουμε ελαφρώς)
μαϊντανό
1 κ.σ. μουστάρδα
1 κ.σ. κόκκινη γλυκιά πάπρικα
αλάτι
ρίγανη
ελαιόλαδο
Εκτέλεση:
Στο ταψάκι στρώνουμε τα κρεμμύδια, τις ντομάτες και το μαϊντανό. Κατόπι τα ψαράκια αφού πρώτα τα αλατίσουμε και προσθέτουμε τη μουστάρδα και την πάπρικα. Στην επάνω στρώση πάλι κρεμμύδια, μαϊντανό, σκόρδο, ρίγανη, αλάτι και το ελαιόλαδο.
Προσοχή, δεν βάζουμε νερό!
Σημειώστε: Αν το κάνετε με ντομάτα θα βγάλει ζουμί και θα γίνουν σαν βραστά. Το έχω δοκιμάσει και θα χρειαστεί να αδειάσετε το ζουμί στην μισή ώρα και έπειτα να προσθέσετε ελαιόλαδο (μικρά αλλά σπουδαία μυστικά!).
Τοποθετούμε στο φούρνο στους 200 βαθμούς για περίπου 40 λεπτά. Παρέα με εκλεκτό τσιπουράκι είναι ό,τι πρέπει για τους μερακλήδες. Συνοδεύονται με σαλάτα της αρεσκείας σας. Εγώ θα πρότεινα μπρόκολο, κουνουπίδι ή λάχανο πικάντικο.
Καλή όρεξη σε όλους!