Μια παραδοσιακή γεύση γιορτινή, εναλλακτική αυτή της γαλοπούλας, αν σε κάποιους δεν αρέσει.
Ο κρασάτος κόκορας εκτός από τα ζυμαρικά μπορεί και να σερβιριστεί με πουρέ λαχανικών, πατάτες τηγανητές ή πατάτες φούρνου.
Εμείς πάντως τον απολαύσαμε στην παραδοσιακή γιορτινή πελοποννησιακή εκδοχή του στον πανέμορφο Αρχαίο Φενεό, της ιστορίας και της αυθεντικότητας.
Η επιλογή δική σας.
Κόκορας με κρασί
Από τον Παναγιώτη Φιλόπουλο «Ταβέρνα Καπρής», Αρχαία Φενεός Κορινθίας
Υλικά για 4 έως 6 άτομα
1 κόκορας μέχρι 2 κιλά, κομμένος σε κομμάτια
500 γρ. παραδοσιακές χυλόπιτες
4 κρεμμύδια κόκκινα μεγάλα, ψιλοκομμένα
4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
2 καρότα μεγάλα, τριμμένα
1 πιπεριά Φλωρίνης μεγάλη, κομμένη σε ροδέλες
4 κ.σ. πάστα ντομάτας
4-5 αποξηραμένες ντομάτες, κομμένες σε κομμάτια
200 – 300 ml. κόκκινο κρασί αγιωργίτικο
1 ποτήρι του νερού έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
3-4 κόκκους μπαχάρι
2 φύλλα δάφνης
100 – 200 γρ. παραδοσιακή αιγοπρόβεια μυζήθρα
Τρόπος παρασκευής
Σε κατσαρόλα με ενισχυμένο πάτο ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε ελαφρά χωρίς να καούν το κρεμμύδι, το σκόρδο, τα καρότα, την πιπεριά, το αλάτι, λίγο πιπέρι, το μπαχάρι, τη δάφνη και τον κόκορα, γυρίζοντάς τον με τη λαβίδα σε όλες τις πλευρές.
«Σβήνουμε» με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ για 2-3 λεπτά.
Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας και τις αποξηραμένες ντομάτες και συνεχίζουμε να σοτάρουμε.
Ρίχνουμε ζεστό νερό και ανακατεύουμε.
Το μυστικό είναι ο συνεχής έλεγχος των υγρών σε όλη τη διάρκεια του μαγειρέματος, που μπορεί να φθάσει τις 2-2 ½ ώρες, εξαρτάται από το κρέας.
Μόλις το κρέας είναι έτοιμο ελέγχουμε το αλάτι και το πιπέρι και ανάλογα συμπληρώνουμε. Αφαιρούμε το κρέας και το κρατάμε ζεστό.
Αν χρειαστεί βράζουμε λίγο παραπάνω τη σάλτσα για να είναι πιο συμπυκνωμένη.
Παράλληλα βράζουμε νερό με μια κουταλιά αλάτι και μόλις αρχίσει να κοχλάζει προσθέτουμε τις χυλοπίτες.
Βράζουμε για 3-4 λεπτά και τις σουρώνουμε.
Ζεσταίνουμε στην κατσαρόλα 2 κουταλιές ελαιόλαδο και ρίχνουμε τις χυλοπίτες ανακατεύοντας.
Σερβίρουμε σε κάθε πιάτο τον κόκορα και δίπλα τις χυλοπίτες.
Περιχύνουμε με τη σάλτσα και πασπαλίζουμε με μυζήθρα.