

Μια γευστική δημιουργία που αρέσει πολύ.
Αν μάλιστα ο κόκορας είναι αλανιάρης χωριάτικος τότε η γεύση είναι ακόμα πιο ρουστίκ και νόστιμη.
Τον χωριάτικο κόκορα τον απολαύσαμε στο Πήλιο και φωτογραφίσαμε το πιάτο δίπλα στο ρυάκι.

Εμπειρία γαστρονομική, μόνον που θα τον προτιμούσα με χοντρό μακαρόνι αντί για τις πατάτες τηγανητές, που ήταν καθαρά επιλογή των παιδιών της παρέας.
Κόκορας καπαμά
Από την Πόπη Στεργίου, ταβέρνα «ο Μάκης», Πουρί Πηλίου
Υλικά για 4 άτομα
1 κόκορας 1 1/2 – 2 κιλά, κομμένος σε μερίδες
1/4 φλ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
3 μέτρια κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
3-4 κόκκους μπαχάρι
1 φύλλο δάφνης
1 ποτήρι κόκκινο κρασί
2-3 κ.σ. πελτέ ντομάτας
1 φρέσκια ντομάτα, ψιλοκομμένη
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
τηγανητές πατάτες για το σερβίρισμα
Τρόπος παρασκευής
- Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε καλά το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κομμάτια του κόκορα σε μέτρια φωτιά για περίπου 4-5 λεπτά, γυρίζοντάς τα με λαβίδα να ροδοκοκκινίσουν από όλες τις πλευρές. Μεταφέρουμε τον κόκορα σε πιατέλα.
- Στην ίδια κατσαρόλα με το ίδιο ελαιόλαδο σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο για 3 λεπτά.
- Επαναφέρουμε στην κατσαρόλα τον κόκορα, πασπαλίζουμε με τα μπαχαρικά και αφήνουμε για 2 λεπτά.
- Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε για περίπου 2-3 λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.
- Προσθέτουμε τον πελτέ, τη φρέσκια ντομάτα και ελάχιστο ζεστό νερό μέχρι να μισοσκεπαστεί το κρέας.
- Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 1 ώρα και 45 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει καλά το κρέας.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε λίγο να σταθεί το φαγητό, πριν σερβίρουμε με τηγανητές πατάτες.



















