Kόκκινο βελούδινο κείκ ρολό – Εορταστικό και αγαπησιάρικο

Η Νικολέτα είναι φίλη αγαπημένη και περίφημη μαγείρισσα στην Τήνο. Οι μαρμελάδες της ανεβαστικές όπως και τα γλυκάκια της.

Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Επικοινωνιολόγος – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Η παραδοσιακή κυκλαδίτικη κουζίνα είναι το μεγάλο της ατού, την γνωρίζει όσο λίγοι και πολλές φορές την έχω παρουσιάσει σε διάφορα ρεπορτάζ που κάνω στο αγαπημένο μου νησί την Τήνο… που μόνο καλές αναμνήσεις έχω.

Τις μαρμελάδες και τα γλυκάκια της μπορείτε να τα βρείτε στη Τήνο και αλλού με την επωνυμία «Το περιβόλι της Νικολέτας».

Σήμερα ετοίμασε ένα απίθανο βελούδινο κατακόκκινο κέικ και μας χαρίζει τη συνταγή.

Η φωτογραφία είναι της Αντωνίας Κατή.

Κόκκινο βελούδινο κείκ ρολό

Από την περίφημη μαγείρισσα Νικολέτα Φωσκόλου, Τήνος

Yλικά

1 κούπα μείον 1 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο

1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

3 κ.σ. κακάο

4 μεγάλα φρέσκα αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου

Μισή κούπα ζάχαρη

¼  κούπας καστανή ζάχαρη

2 κ.σ. ελαιόλαδο

2 κ.σ. ξινόγαλο

1 κ.γ. λευκό ξύδι, για να σταθεροποιηθεί το χρώμα

½ κ.γ. αλάτι θαλασσινό

1 κ.σ. κόκκινο υγρά χρώμα ζαχαροπλαστικής

2 κ.γ. υγρή βανίλια

Για το τύλιγμα

1 κούπα άχνη ζάχαρη, κοσκινισμένη

Για την κρέμα

170 γρ. κρεμώδες τυρί, σε θερμοκρασία δωματίου

¼  κούπας ανάλατο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

1 ¾  κούπας άχνη ζάχαρη, κοσκινισμένη

1 κ.γ. υγρή βανίλια

Τρόπος παρασκευής

Σε ένα  καθαρό και στεγνό μπολ χτυπάμε τα αυγά με το μίξερ χειρός σε μεσαία ταχύτητα για 2-3 λεπτά μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και το ηλιέλαιο, τη βανίλια και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα.

Χτυπάμε με την σπάτουλα ξεχωριστά το ξινόγαλο, το ξύδι και το υγρό χρώμα μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Ανακατεύουμε σε μπολ το αλεύρι, το μπέικιν, το κακάο, το αλάτι με μια σπάτουλα.

Ρίχνουμε αργά τα στερεά στο μπολ με τα αυγά και χτυπάμε αργά. Προσθέτουμε και το μίγμα του χρώματος και χτυπάμε αργά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα.

Σε ταψί στρώνουμε λαδόκολλα πασπαλίζοντας με λίγο άχνη και ρίχνουμε τη ζύμη στρώνοντας την επιφάνεια.

Ψήνουμε το παντεσπάνι σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 16-17 λεπτά.

Το βγάζουμε από τον φούρνο, το ξεκολλάμε από το χαρτί προσεκτικά να μην χαλάσει το σχήμα του και το γυρίζουμε σε επιφάνεια που είναι πασπαλισμένη με την άχνη ζάχαρη.

Το αφήνουμε να κρυώσει και το τυλίγουμε με πετσέτα για να πάρει το σχήμα.

Το βάζουμε στο ψυγείο για 2 ώρες.

Το βγάζουμε και ετοιμάζουμε την κρέμα.

Σε ένα μπολ μεσαίου μεγέθους χτυπάτε με το μίξερ χειρός  το τυρί κρέμα,  το βούτυρο, τη ζάχαρη και την βανίλια και χτυπάμε καλά μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά.

Γεμίζουμε το παντεσπάνι με την κρέμα.

Το ξαναβάζουμε σε μια πιατέλα και το αφήνουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά να δροσίσει η κρέμα και σερβίρουμε κόβοντας σε κομμάτια.