Ξετρελαίνομαι όταν με τη φίλη μου τη Νανά αναπαράγουμε γευστικές δημιουργίες της παραδοσιακής ελληνικής κουζίνας και πολλές φορές είναι ακόμα καλύτερες από αυτές που δοκίμασα φτιαγμένες με ιδιαίτερη αγάπη από γιαγιάδες και μαμάδες.
Έτσι έγινε και με την Ιακωβίνα, τη μητέρα του φίλου μου του Δημήτρη, που είχα ξετρελαθεί με τα κιμαδοπιτάκια της και παρόλο που δεν είχα τη συνταγή τα φτιάξαμε ακόμα καλύτερα…
Λέτε τώρα να μη μου τα ξαναφτιάξει και να πρέπει να τρέχω στα Σέρβια στη Νανά… Δεν νομίζω … πάντως ξεκαρδιστήκαμε στα γέλια.
Κιμαδοπιτάκια με τυρί
Από την Νανά Γκαμπούρα executive chef του εστιατορίου “Στη κουζίνα της μαμάς Άννας” Σέρβια Κοζάνης
Υλικά
Για τη ζύμη
500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
220 γρ. σπορέλαιο
110 γρ. βιτάμ σε θερμοκρασία δωματίου
1 κ.γ. μπέικιν
2 πρέζες αλάτι
Για τη γέμιση
500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο 3 φορές κομμένο
Αλάτι θαλασσινό
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 πρέζα κανέλα
100 γρ. κεφαλοτύρι τριμμένο
100 γρ. μοτσαρέλα τριμμένη
1 κ.σ. βούτυρο φρέσκο
½ κρεμμύδι ξερό ψιλικομμένο
Για την επάλειψη
2 κρόκους αυγών
Σε μια μπασίνα βάζουμε το μπέικιν, το αλάτι, το αλεύρι και τα ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε το βούτυρο και όλα τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνουμε πολύ καλά μέχρι να έχουμε μια ζύμη απαλή, μαλακή και λαδερή
Τη σκεπάζουμε με μεβράνη και την αφήνουμε να “ξεκουραστεί” για 30 λεπτά.
Ετοιμάζουμε τη γέμιση.
Σε αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε το βούτυρο, το κρεμμύδι και τον κιμά και τα αφήνουμε να σοταριστούν χωρίς να ανακατέψουμε. Μόλις ο κιμάς ενσωματωθεί στη βάση τότε ανακατεύουμε, ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και πασπαλίζουμε με την κανέλα.
Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα τυριά ανακατεύοντας πολύ καλά.
Στη συνέχεια κόβουμε τη ζύμη σε μπαλάκια και ανοίγουμε με τον πλάστη φύλλα. Στο κέντρο βάζουμε μια κουταλιά γέμιση και τυλίγουμε.
Σε ταψί στρώνουμε λαδόκολλα και βάζουμε τα κιμαδοπιτάκια μας. Με ένα πινέλο αλείφουμε την επιφάνειά τους με κρόκο.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 30 λεπτά.
Aφήνουμε να κρυώσουν χωρίς να τα σκεπάσουμε και σερβίρουμε.