Πριν από λίγο καιρό βρέθηκα στην Καππαδοκία μετά από πρόσκληση του Οργανισμού Τουρισμού.
Ξεκινήσαμε από την Καισάρεια του Άι Βασίλη και από εκεί μέσω της κοιλάδας και του οροπεδίου με τα περίεργα σχήματα και τις σπηλιές, που έχουν δημιουργηθεί από ηφαιστειακό υλικό, φθάσαμε στο Προκόπι, εκεί που έζησε ο Άγιος Ιωάννης ο Ρώσος. Σπίτια λαξεμένα σε βράχους, εκκλησίες αγιογραφημένες σε μικρές ή μεγαλύτερες κοιλότητες των βράχων και ομορφιά …
Εντυπωσιακή εμπειρία η πτήση μας με αερόστατα εξερευνώντας την περιοχή θα μου μείνει αξέχαστη. Συνεχίσαμε για την Κοιλάδα των Περιστεριών και από εκεί για την Σινασώ, της ομορφιάς με εκπληκτικά ελληνικά αρχοντικά με γλυπτές μετώπες από πωρόλιθο και ηφαιστιογενείς βράχους.
Ένα από τα αρχοντικά, έχει μεταμορφωθεί σε πολυτελές εστιατόριο και ξενοδοχείο και το όνομα αυτού «Το παλιό ελληνικό σπίτι». Στην άλλη μεριά της πολιτειούλας η εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης, που μπορέσαμε και επισκεφθήκαμε. Στιγμές συγκίνησης…
Το φαγητό απίθανο οι πίτες, τα μπουρέκια, οι σαλάτες, τα γλυκά τους, τα όσπρια, τα καρύδια, τα φουντούκια, τα στραγάλια εξαιρετικής ποιότητας όπως και το τσάι μήλου, που από εδώ τροφοδοτείται όλη η Τουρκία. Τα μήλα είναι υψηλής ποιότητας, κόβονται αποξηραίνονται και τα χρησιμοποιούν στο τσάι.
Ζήτησα την συνταγή από το Κεμπάπ, που δοκίμασα στη Σινασώ και μου έδωσαν μια από αυτές μου άρεσε περισσότερο.
Το μυστικό του κεμπάπ είναι υπομονετικό ζύμωμα με δυνατά χέρια… και εκλεκτά μπαχαρικά. Μου άρεσε επίσης το κεμπάπ που κάνουν με κομμάτια μελιτζάνας στη φωτιά και το άλλο που το ζυμώνουν με καρύδια ή φιστίκια.
Η συνταγή που μου έδωσαν είναι για το αυθεντικό κεμπάπ Ανατολίας ή αλλιώς Καππαδοκικό.
Κεμπάπ της Καππαδοκίας
Υλικά
500 γρ. κιμά ανάμικτο (300 γρ. μοσχαρίσιο & 200 γρ. αρνίσιο)
1 κ.γ μπούκοβο
Μισό κ.γ. αλάτι
Μία πρέζα κύμινο
Για τη σάλτσα
5 ώριμες ντομάτες
2 καυτερές πράσινες πιπεριές
1 κ.σ. βούτυρο
ελάχιστο αλάτι
Μισό κ.γ. μπούκοβο
Μισό κ.γ. ρίγανη
Τρόπος παρασκευής
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τον κιμά μαζί με τα μπαχαρικά και τον ζυμώνουμε πάρα πολύ καλά. Θέλει υπομονή το καλό κεμπάπ να γίνει και πάρα πολύ ζύμωμα καλό ζύμωμα.
Το αφήνουμε στο ψυγείο για 2-3 ώρες και το βγάζουμε για να πάρει την θερμοκρασία δωματίου. και κατόπιν το πλάθουμε και το περνάμε σε βέργες φτιάχνοντας έτσι ένα μακρόστενο κεφτέ για κάθε βέργα, που το πιέζουμε για να πάρει πεπλατυσμένο σχήμα και να ψηθεί καλύτερα.
Ψήνουμε τις ντομάτες και τις πιπεριές στη σχάρα αφού τις περνάμε σε βέργα, έτσι για να πάρουν άρωμα της φωτιάς. Κρατάμε λίγες ντομάτες και πιπεριές για τη διακόσμηση του πιάτου και τις υπόλοιπες τις καθαρίζουμε από τις φλούδες. Τις τρίβουμε ψιλοκόβουμε και τις πιπεριές και τις βάζουμε σε τηγάνι με φρέσκο βούτυρο για να σοταριστούν. Τις ανακατεύουμε και βάζουμε το μπούκοβο, το αλάτι και την ρίγανη, ανακατεύουμε και η σάλτσα μας είναι έτοιμη.
Στο μπολ με τον κιμά ρίχνουμε τη σάλτσα και ζυμώνουμε καλά να ομογενοποιηθούν με τον κιμά. Κατόπιν πλάθουμε το κεμπάπ και το περνάμε σε βέργες φτιάχνοντας έτσι ένα μακρόστενο κεφτέ για κάθε βέργα, που το πιέζουμε για να πάρει πεπλατυσμένο σχήμα και να ψηθεί καλύτερα.
Ψήνουμε στη σχάρα το κεμπάμ γυρίζοντάς το και το σερβίρουμε με τις ντομάτες και τις πιπεριές.