Ένα νόστιμο και πρωτότυπο κέικ που ξεφεύγει από τις συνηθισμένες γεύσεις. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και φρέσκα βατόμουρα που θα τα βρείτε σε μια βόλτα στο δάσος συνδυάζοντας «το τερπνόν μετά του ωφελίμου». Τώρα αν βαριέστε και τα κατεψυγμένα μια χαρά είναι … Επίσης μπορείτε να αντικαταστήσετε τα βατόμουρα με σμέουρα ή μύρτιλα που είναι υπερτροφές. Η επιλογή δική σας.
Εμείς ζητήσαμε από τον αγαπημένο μας και πολυβραβευμένο chef Κώστα Γεωργατζά, να μας ετοιμάσει τη δική του εκδοχή.
Κέικ βατόμουρου με γλάσο
Από τον Κωνσταντίνο Γεωργατζά, διακεκριμένο executive corporate chef
Υλικά
1/3 φλιτζάνι λιωμένο βούτυρο
1 φλιτζάνι ζάχαρη κρυσταλλική
3 κ.σ. χυμό λεμονιού
2 αυγά
1 ½ φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
1 κ.γ baking powder
1 κ.γ. αλάτι
1/2 φλιτζάνι γάλα
2 κ.σ. ξύσμα λεμονιού
1 φλιτζάνι φρέσκα ή κατεψυγμένα βατόμουρα
Για το γλάσο
50 ml σιρόπι με φρούτα του δάσους
150 γρ. άχνη ζάχαρη
30 ml νερό εμφιαλωμένο
Λίγες σταγόνες λεμονιού
1 βανίλια
Τρόπος παρασκευής
Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το βούτυρο με τη ζάχαρη και χτυπάμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
Προσθέτουμε τα αυγά και το χυμό λεμονιού και χτυπάμε ελαφρά.
Σε ένα μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, το baking powder και το αλάτι και τα ανακατεύουμε.
Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ βροχηδόν το αλεύρι και ανακατεύουμε με τον γάντζο.
Παράλληλα προσθέτουμε και το γάλα σιγά σιγά.
Τέλος προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού και τα βατόμουρα και ανακατεύουμε.
Βάζουμε στη φόρμα αντικολλητικό χαρτί ή τη βουτυρώνουμε.
Ρίχνουμε τη ζύμη του κέικ και στρώνουμε την επιφάνεια με την μαρίζ.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 1 ώρα περίπου.
Δοκιμάζουμε βυθίζοντας ένα μαχαιράκι στο κέντρο του κέικ και αν βγει καθαρό είναι έτοιμο.
Βγάζουμε το κέικ από το φούρνο και σε 2 λεπτά το αφαιρούμε από τη φόρμα. Το αφήνουμε πάνω στη σχάρα να κρυώσει για 25-30 λεπτά περίπου.
Παράλληλα σε μπολ ανακατεύουμε με σύρμα καλά όλα τα υλικά για το γλάσο.
Μόλις κρυώσει το κέικ το περιχύνουμε με το γλάσο.
Αφήνουμε να σταθεί για 20 λεπτά.
Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.
Μικρά μυστικά
Αν το γλάσο είναι πολύ πηχτό προσθέτουμε και λίγο νερό ακόμα