Ένα κέικ αέρινο πολύ νόστιμο με γιαούρτι, ωραίο κακάο και βανίλια. Γίνεται πολύ εύκολα και η υφή του είναι βελούδινη.
Η φίλη μου Ευτέρπη μόλις το φτιάχνει μας καλεί για καφέ συνήθως κάποια Σάββατα και συνήθως μας δίνει και για το σπίτι. Την τελευταία φορά έφτιαξε τρία και το ένα το έφτιαξε μόνο με βανίλια για να βάλουν τα μικρά επάνω μερέντα που τους αρέσει πολύ. Επίσης μου άρεσε πολύ την τελευταία φορά που είχε ψιλοκόψει πορτοκάλι γλυκό και το έβαλε στη ζύμη του κέικ.
Αν θέλετε πιο έντονη γεύση και άρωμα πορτοκαλιού μπορείτε να βάλετε ξύσμα πορτοκαλιού και λικέρ Grand Marnier ή άλλο λικέρ πορτοκάλι και γίνεται φευγάτο… Αν μάλιστα βάλετε φυσική βανίλια τότε αποκτά άλλη γεύση. Η επιλογή δική σας.
Κέικ βανίλια σοκολάτα της Ευτέρπης
Από την Ευτέρπη Παυλιόγλου, Δράμα
Υλικά
250 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
250 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
150 γρ. βούτυρο λιωμένο κρύο
3 μεγάλα φρέσκα αυγά
2 βανίλιες
200 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
1 πρέζα αλάτι
4 κ.γ. κακάο
5 κ.σ. βραστό νερό
Τρόπος παρασκευής
Στον κάδο του μίξερ βάζουμε τη ζάχαρη, το λιωμένο βούτυρο, τα αυγά, τις βανίλιες και το αλάτι. Χτυπάμε δυνατά για 4 λεπτά, να λιώσει η ζάχαρη. Προσθέτουμε το γιαούρτι και το ξύσμα πορτοκαλιού και χτυπάμε το μείγμα για να ομογενοποιηθεί.
Τέλος, χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και προσθέτουμε το αλεύρι, σιγά σιγά. Ανακατεύουμε με την μαρίζ μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Σε ένα μπολ διαλύουμε στο νερό το κακάο και το λικέρ.
Χωρίζουμε τη ζύμη στα δύο και στη μια ποσότητα ανακατεύουμε το κακάο.
Σε βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα στρογγυλή ρίχνουμε το μείγμα βανίλια και σοκολάτα και ανακατεύουμε με ένα μαχαίρι για να κάνουμε σχήματα.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 50 λεπτά.
Δοκιμάζουμε βάζοντας ένα μαχαιράκι στο κέντρο και αν βγει καθαρό είναι το κέικ έτοιμο διαφορετικά ψήνουμε λίγο ακόμα.