Ο παπαρουνόσπορος έχει μοναδική αρωματική γεύση και είναι ευεργετικός για τον οργανισμό μας. Είναι πλούσια πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β όπως η θειαμίνη, το παντοθενικό οξύ, η πυριδοξίνη, η ριβοφλαβίνη, η νιασίνη και το φολικό οξύ. Οι σπόροι είναι ιδιαίτερα πλούσιοι σε ελαϊκά και λινελαϊκά οξέα. Το ελαϊκό οξύ, ένα μονοακόρεστο λιπαρό, βοηθά στη μείωση της κακής LDL χοληστερόλης και αυξάνει τα επίπεδα καλής HDL στο αίμα.
Το κέικ περιέχει φουντούκι και αμύγδαλο που είναι επίσης ευεργετικά για τον οργανισμό μας αφού έχουν αντιοξειδωτική δράση.
Στο κέικ με παπαρουνόσπορο αν το θέλουμε λίγο πιο υγρό μπορούμε να το περιλούσουμε με ένα ελαφρύ σιρόπι.
Η Νανά δημιούργησε αυτό το απίθανο κέικ που είχα πρωτοδοκιμάσει στη Λέρο και με είχε ενθουσιάσει.
Η συνταγή δική σας.
Kέικ με παπαρουνόσπορο
Από τη Νανά Γκαμπούρα executive chef στο εστιατόριο «Η κουζίνα της μαμάς Άννας» Σέρβια Κοζάνης
Υλικά
5 αυγά
150 γρ ζάχαρη κρυσταλλική
250 ml φρέσκο γάλα, κρύο
250 γρ μαργαρίνη, σε θερμοκρασία δωματίου
1 φακελλάκι μπέικιν πάουντερ
200 γρ αλεύρι για κέικ, κοσκινισμένο
50 γρ. αμύγδαλο τριμμένο, σαν σκόνη
50 γρ. φουντούκια τριμμένο, σαν σκόνη
150 γρ παπαρουνόσπορο
Τρόπος παρασκευής
Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε με το σύρμα σε δυνατή ταχύτητα τα αυγά με τη ζάχαρη για 5 λεπτά σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να αφρατέψουν.
Αμέσως μετά προσθέτουμε το κρύο γάλα, τη μαργαρίνη, το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τα αμύγδαλα, τα φουντούκια, τον παπαρουνόσπορο μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Σε ταψί στρώνουμε τη λαδόκολλα και ρίχνουμε τη ζύμη.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 40 λεπτά.
Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε να κρυώσει για 1 ώρα.
Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με παπαρουνόσπορο.