Τα κέικ αρέσουν σε όλους και προσφέρονται από το πρωί μέχρι το βράδυ συνοδεύοντας τον καφέ ή το τσάι. Η Έφη Μαρκοζάνες μας δίνει τη συνταγή από το κέικ που μου αρέσει πολύ και γίνεται με φιστίκια Αιγίνης ΠΟΠ και μαστίχα. Το σιρόπι πορτοκαλιού χαρίζει στο γλυκό μας μια πινελιά αρωματική και ξεχωριστή.
Το φθινόπωρο θέλει καλοπέραση… και θαλπωρή.
Κέικ με φιστίκια Αιγίνης, μαστίχα και σιρόπι πορτοκαλιού
Από την Έφη Μαρκοζάνες, περίφημη μαγείρισσα
Υλικά
150 ml βούτυρο, λιωμένο
140 γρ. άχνη ζάχαρη
150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
3 γρ. μαγιά ξερή
1 πρέζα αλάτι
3 αυγά μεγάλα
200 γρ. φιστίκια Αιγίνης, τριμμένα σε σκόνη
Ξύσμα από μισό πορτοκάλι, ακέρωτο
1 κ.γ. μαστίχα σε σκόνη
Για τα σιρόπι
100 ml. χυμός πορτοκαλιού, φρεσκοστυμμένος
50 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
Τρόπος παρασκευής
Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το βούτυρο με τη ζάχαρη άχνη και χτυπάμε καλά με το σύρμα μέχρι να «αφρατέψουν» για 6-8 λεπτά.
Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά περιμένοντας να ενσωματωθεί το ένα πριν ρίξουμε το άλλο.
Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με τη μαγιά και το αλάτι και τα ρίχνουμε βροχηδόν στον κάδο του μίξερ ανακατεύοντας με τον γάντζο.
Προσθέτουμε τα φιστίκια Αιγίνης, το ξύσμα από πορτοκάλι και τη μαστίχα ανακατεύοντας μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια μακρόστενη φόρμα του κέικ 22Χ11 εκ. ή μια στρογγυλή 25 εκ. και ρίχνουμε το μείγμα του κέικ στρώνοντας την επιφάνεια.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 50 λεπτά και ίσως λίγο ακόμα.
Δοκιμάζουμε με ένα μαχαίρι αν έχει ψηθεί καλά το κέικ αν βγαίνει στεγνό, το κέικ είναι έτοιμο, διαφορετικά θέλει λίγο ψήσιμο παραπάνω.
Βγάζουμε από το φούρνο το κέικ και το αφήνουμε να κρυώσει καλά πάνω σε πιατέλα.
Πασπαλίζουμε με μπόλικα τριμμένα φιστίκια.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι
Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το χυμό πορτοκαλιού με τη ζάχαρη για 2 λεπτά μέχρι να αρχίσει να βράζει.
Αποσύρουμε το σιρόπι από τη φωτιά και όπως ζεστό το σιρόπι περιλούζουμε το κέικ που έχει κρυώσει.
Αφήνουμε να «σταθεί» για 2 ώρες περίπου και κόβουμε σε κομμάτια.