Kέικ αρωματικό της θείας Ειρήνης – Με άρωμα πορτοκαλιού και κανέλας

Η θεία Ειρήνη αγαπημένη μου, έμενε στο Ναύπλιο και το σπίτι της ήταν δίπλα στον πορτοκαλεώνα. Ποτέ δεν θα ξεχάσω τα αρώματα από τους ανθούς πορτοκαλιάς …αλλά και τις όμορφες πορτοκαλί μπάλες που ξεπρόβαλλαν σε όλο το μήκος των κλαδιών τους χειμωνιάτικους μήνες.

Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Επικοινωνιολόγος – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού
Φωτο:Το αγαπημένο Ναύπλιο η Παλιά Βουλή και η πλατεία της παραλίας

 

Η θεία πάντα χρησιμοποιούσε στα γλυκά της φρέσκο χυμό πορτοκαλιού και λάτρευε την κανέλα. Ανάμεσα στα γλυκά της που ήταν το ένα καλύτερο από το άλλο, μας έφτιαχνε θυμάμαι και αυτό το Θεϊκό κέικ… για να το πάρουμε στην Αθήνα, να το έχουμε για το πρωινό…

Ακόμα και σήμερα όταν το φτιάχνω το σπίτι μοσχοβολά κανέλα και πορτοκάλι. Κάποιες φορές η θεία, στόλιζε το κέικ και με καρφάκια γαρύφαλλο. Μας τα έβαζε σε όμορφες χρωματιστές φορμίτσες και μας τα στόλιζε με καραμέλες και ξυλάκια κανέλας.

Η συνταγή δική σας.

Κέικ της θείας Ειρήνης

Από την Ειρήνη Νίκα, Ναύπλιο

Υλικά

220 γρ. μαργαρίνη, σε θερμοκρασία δωματίου

300 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

4 φρέσκα αυγά

1 κ.σ. κανέλα

ξύσμα από 1 πορτοκάλι ακέρωτο

130 ml φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκαλιού

1 σφηνάκι λικέρ Grand Marnier

470 γρ. αλεύρι «που φουσκώνει μόνο του», κοσκινισμένο

2 κ.σ. βούτυρο για το άλειμμα του κέικ

Για το φινίρισμα

Ξυλάκια κανέλας

Marsh mallows

Tρόπος παρασκευής

Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα με το σύρμα το βούτυρο με τη ζάχαρη για 6 λεπτά μέχρι να «αφρατέψουν».

Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά, το ξύσμα πορτοκαλιού και την κανέλα και ανακατεύουμε ελαφρά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

Ρίχνουμε το χυμό πορτοκαλιού, το λικέρ και το αλεύρι σιγά σιγά και ανακατεύουμε στο μίξερ μέχρι να είναι η ζύμη μας μαλακή.

Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ελαφρά τη φόρμα του κέικ και ρίχνουμε μέσα το μείγμα.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 1 ώρα περίπου.

Βυθίζουμε ένα μαχαιράκι στο κέικ για να δούμε αν είναι ακόμα στο κέντρο υγρό.

Αν βγει καθαρό το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε στη φόρμα να κρυώσει χωρίς να το σκεπάσουμε.

Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με ζάχαρη που την έχουμε χτυπήσει μαζί με κανέλα ή μόνο με δύο ξυλάκια κανέλας και marsh mallows.