Είναι τόσο νόστιμο και αρωματικό που σε ξαφνιάζει ευχάριστα … Ότι καλύτερο για το πρωινό αλλά και τον απογευματινό μας καφέ. Το δοκίμασα στο υπέροχο Αρχοντικό Ελένη στη Χώρα της Άνδρου και το φωτογραφίσαμε πάνω στην Παναγιά τη Θαλασσινή. Μου χάριζαν τη συνταγή και τελικά είναι πολύ εύκολο και γίνεται με ταπεινά υλικά, που βρίσκονται σε κάθε σπίτι. Ευχαριστούμε …
Κέικ Ανδριώτικο
από το Αρχοντικό Ελένη, Χώρα Άνδρου
Υλικά για 6-8 άτομα
1 κούπα ηλιέλαιο ή αραβοσιτέλαιο
2 κούπες ζάχαρη κρυσταλλική
2 πορτοκάλια ολόκληρα
Μισό γκρέιπφρουτ ή λεμόνι ή πορτοκάλι
1 κ.γ σόδα
3 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
5 αυγά
1 πρέζα μοσχοκάρυδο, σε σκόνη
Τρόπος παρασκευής
Πλένουμε καλά τα πορτοκάλια, τα καθαρίζουμε από τη φλούδα, τα βάζουμε στο μπλέντερ και τα πολτοποιούμε για 2 λεπτά.
Στύβουμε το γκρέιπφρουτ και κρατάμε στην άκρη το χυμό.
Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε με το σύρμα το λάδι με τη ζάχαρη μέχρι να «ασπρίσει», να λιώσει η ζάχαρη.
Τότε προσθέτουμε τα πορτοκάλια και το χυμό από το γκρέιπφρουτ.
Σε μπολ βάζουμε το αλεύρι μαζί με τη σόδα και τα ανακατεύουμε.
Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε εναλλάξ τα αυγά, το μοσχοκάρυδο και το αλεύρι βροχηδόν και χτυπάμε με τον γάντζο για 5 λεπτά στη μέτρια ταχύτητα και πάντα από την ίδια φορά.
Ρίχνουμε το μείγμα σε βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα στρογγυλή.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 50 λεπτά.
Δοκιμάζουμε με ένα μαχαιράκι που βάζουμε στο κέικ και αν βγει καθαρό σημαίνει ότι είναι έτοιμο.
Βγάζουμε το κέικ από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει.
Ξεφορμάρουμε το κέικ σε μια πιατέλα και αφού κρυώσει καλά κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.