Οι κεφτέδες είναι το φαγητό που ξυπνά νοσταλγικές αναμνήσεις και είναι «γραμμένο» στη γευστική μνήμη του Έλληνα. Είτε τους τρώμε σκέτους με πατατούλες τηγανιτές, είτε με σάλτσα και τους συνοδεύουμε με ρύζι αρέσουν πολύ.
Θυμάμαι μικρή όταν η γιαγιά έφτιαχνε τα κεφτεδάκια και τα ακουμπούσε στην πιατέλα …δεν προλάβαινε να γυρίσει την πλάτη της και είχαν εξαφανιστεί. Τις περισσότερες φορές επικεφαλής του «ριφιφί» κεφτέδων ήμουν εγώ και κάποιες άλλες ο αδελφός μου.
Πάντως η γιαγιά πολλές φορές αναγκαζόταν να φτιάξει δεύτερο φαγητό για την υπόλοιπη οικογένεια αλλά και για εμάς που στρογγυλοκαθόμαστε στο τραπέζι… Το Χριστινάκι, η γιαγιά που μας μεγάλωσε ήταν πάντως εξαιρετική μαγείρισσα και ίσως της οφείλω πολλά … πάνω από όλα την αγάπη μου για τις αυθεντικές γεύσεις με ελληνικά προϊόντα. Ήξερε πάντα να διαλέγει το καλύτερο…
Κεφτέδες ντοματένιους με ρύζι
Από την Πόπη Νομικού, Ξύλο και Παράδοση, Παύλιανη
Υλικά
500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
2 φέτες ψωμί μπαγιάτικο
1 αυγό
1 κρεμμύδι τριμμένο
Λίγο μαιντανό ψιλοκομμένο
Λίγο φρέσκο δυόσμο
1 σφηνάκι ξύδι
Αλάτι
Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για την σάλτσα
3 ώριμες ντομάτες
1 φλιτζανάκι ελαιόλαδο
1 κ.γ. ζάχαρη
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το ρύζι
2 κούπες ρύζι κίτρινο
4 κούπες νερό
1 κ.σ. ελαιόλαδο
Τρόπος παρασκευής
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τον κιμά, το ψωμί που έχουμε βρέξει και έχουμε στεγνώσει, το αυγό, το κρεμμύδι, τον μαϊντανό, τον δυόσμο, το ξίδι, το αλάτι και το πιπέρι και ζυμώνουμε καλά.
Σκεπάζουμε το μπολ με τον κιμά και τον βάζουμε στο ψυγείο για 4 ώρες.
Σε κατσαρόλα βάζουμε τις ντομάτες και τις βράζουμε μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά τους. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη, το αλάτι, το πιπέρι και αφήνουμε να πάρουν λίγες βράσεις ακόμα.
Σε κατσαρόλα βράζουμε το νερό και ρίχνουμε το ρύζι και το αλάτι.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά μέχρι το ρύζι να πιεί το νερό του και να κάνει τρύπες.
Πλάθουμε τα κεφτεδάκια και τα τηγανίζουμε σε αρκετό ελαιόλαδο. Τους αραδιάζουμε σε πιατέλα στρωμένη με απορροφητικό χαρτί να φύγει το πολύ ελαιόλαδο.
Τους βάζουμε μέσα στη σάλτσα και αφήνουμε να πάρουν βράση για 3 λεπτά και είναι έτοιμοι.
Σερβίρουμε το ρύζι και επάνω τους κεφτέδες με τη σάλτσα.