Κεφτέδες μπακαλιάρου και 2 σκορδαλιές – Τρεις συνταγές αρμονικές της θάλασσας και της γης

Η Έφη εμπνέεται από τα χρώματα της άνοιξης και δημιουργεί λιχουδιές της θαλασσινής κουζίνας που ξετρελαίνουν.

Σίσσυ Νίκα
Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Η συνταγές είναι πολύ εύκολες και νόστιμες. Η μόνη δυσκολία είναι το ξαρμύρισμα του μπακαλιάρου που χρειάζεται αρκετές ώρες.

Επειδή δεν μου αρέσει πολύ το αλάτι ακολούθησα τη συνταγή αλλά χρησιμοποίησα κατεψυγμένο φιλέτο μπακαλιάρου και μου άρεσε πολύ, η Έφη όμως δεν είχε την ίδια γνώμη … τι να κάνουμε της αρέσουν τα αλμυρά. Το κουρκούτι έντυσε τους κεφτέδες μοναδικά και το κρεμμυδάκι μαζί με το μάραθο ήταν η τέλεια αρμονία με το μπακαλιάρο.

Η σκορδαλιά είχε αυτή τη βελούδινη υφή και αυτή του παντζαριού είχε τόσο χαρούμενο χρώμα. Τα καρύδια το ψιλοέκοψα και τα έβαλα μέσα στη σκορδαλιά και πολύ μου άρεσαν αλλά η φίλη μου τα σερβίρει χωριστά.

Απίθανος συνδυασμός … αρμονικές γεύσεις της θάλασσας και της γης.

Κεφτέδες Μπακαλιάρου και 2 σκορδαλιές 2

Κεφτέδες Μπακαλιάρου και σκορδαλιά

Από την Έφη Μαρκοζάνες, Μύκονο

Υλικά

1500 γρ. παστό μπακαλιάρο

Ένα σφηνάκι ούζο

2 – 3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα

Φρέσκο άνηθο ή μάραθο ψιλοκομμένο

1 κλωνάρι δενδρολίβανο

Για το κουρκούτι

250 γρ αλεύρι, κοσκινισμένο

3 κ.γ κοφτά baking powder

Μισό κ.γ. αλάτι

Μισό κ.γ. ζάχαρη

1 μικρή μπύρα, δροσερή

Για το φινίρισμα

Καρύδια, χοντροσπασμένα

Κεφτέδες Μπακαλιάρου και 2 σκορδαλιές 1

Τρόπος παρασκευής

Τινάζουμε πολύ καλά το μπακαλιάρο να φύγει το αλάτι.

Με κοφτερό μαχαίρι τον ανοίγουμε καθαρίζουμε από τα κόκκαλα και κόβουμε τα πτερύγια. Βγάζουμε την πέτσα και κόβουμε τον μπακαλιάρο  σε μικρά σχετικά κομμάτια.

Τον βάζουμε σε μεγάλο μπολ με δροσερό νερό και το αφήνουμε για 2 ημέρες, αλλάζοντας συχνά το νερό. Έτσι ο μπακαλιάρος θα πάρει μια ωραία γεύση.

Στο τελευταίο νερό βάζουμε και ένα κλωνάρι δενδρολίβανο.

Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, το αλάτι, τη ζάχαρη, το baking powder και την μπύρα. Ανακατεύουμε καλά με το σύρμα μέχρι να γίνει χυλός. Προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τον άνηθο ή μάραθο. Ανακατεύουμε το σκεπάζουμε και το βάζουμε στο ψυγείο για 15-20 λεπτά.

Στραγγίζουμε τον μπακαλιάρο και τον ταμπονάρουμε να φύγει το νερό.

Βάζουμε το κομμάτια του μπακαλιάρου μέσα στο κουρκούτι και το γυρίζουμε να αγκαλιάσει ο μπακαλιάρος το κουρκούτι.

Σε βαθύ τηγάνι έχουμε βάλει το ελαιόλαδο ή το σπορέλαιο να κάψει και ρίχνουμε κουταλιές από το χυλό. Αφήνουμε να ψηθεί καλά για 2-3 λεπτά και μετά γυρίζουμε με τη σπάτουλα από την άλλη για 2-3 λεπτά ακόμα.

Μόλις ροδοκοκκινήσουν βγάζουμε τους κεφτέδες και τους αφήνουμε σε πιατέλα που έχουμε στρώσει απορροφητικό χαρτί για να φύγει το λάδι και τους ραντίζουμε με ούζο για ωραίο άρωμα.

Σερβίρουμε σε πιατέλα με τις δύο σκορδαλιές, τη σαλάτα παντζαριού και καρύδια.

Κεφτέδες Μπακαλιάρου και 2 σκορδαλιές 5

Για τη σκορδαλιά

6 μεγάλες πατάτες, βρασμένες

3-5 σκελίδες σκόρδο

Χυμό από ένα ζουμερό λεμόνι

Λίγο ξύδι

Ελαιόλαδο εκλεκτό

Κεφτέδες Μπακαλιάρου και 2 σκορδαλιές 4

Για τη σκορδαλιά παντζάρι

5 μεγάλες πατάτες, βρασμένες

2 παντζάρια, βρασμένα

3 σκελίδες σκόρδο

Χυμό από 1 ζουμερό λεμόνι

Λίγο ξύδι

Ελαιόλαδο εκλεκτό

Τρόπος παρασκευής

Στο μπλέντερ λιώνουμε τις πατάτες, το σκόρδο και ρίχνουμε σιγά σιγά το ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού και το ξύδι. Δοκιμάζουμε τη γεύση και προσθέτουμε αλάτι ή πιπέρι ή λίγο περισσότερο ελαιόλαδο.

Σερβίρουμε περιλούζοντας αν θέλουμε τη σκορδαλιά με ελαιόλαδο και δίπλα βάζουμε καρύδια.

Σκορδαλιά παντζαριού

Στη δεύτερη εκδοχή της σκορδαλιάς λιώνουμε στο μπλέντερ τις πατάτες, το παντζάρι, το σκόρδο, το ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού και το ξύδι και δοκιμάζουμε. Αν θέλουμε ρίχνουμε και λίγο περισσότερο ελαιόλαδο και σερβίρουμε με καρύδια.

Δίπλα βάζουμε και μια σαλάτα παντζάρια κομμένα σε καρέ.

Προηγούμενο άρθροΟ Καλύτερος ταραμάς!!! – Ταραμάς και …ξερό ψωμί…
Επόμενο άρθροΟ ένας προόδευσε, ο άλλος έμεινε στάσιμος – Γράφει ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος