Εμβληματικό πιάτο της ελληνικής κουζίνας, αγαπημένο που δημιουργεί γευστικές μνήμες… Διαχρονικά δηλώνει παρών στις γιορτές, στα πικ νικ αλλά και στις σχολικές εκδρομές … Σας παρουσιάζουμε μια νόστιμη εκδοχή τους με σάλτσα ντομάτας.
Δύο είναι τα μυστικά των κεφτέδων, το καλό ζύμωμα και όπως έλεγε η θεία Σοφία «πρέπει να ζυμώνουμε δυνατά ανασηκώνοντας τον κιμά και γυρίζοντάς τον «να τον αφήνουμε να πάρει αέρα» και να τον ποτίζουμε με ουζάκι την τελευταία στιγμή, έτσι παίρνουν άρωμα εξαιρετικό. Κρυφοκοιτάζοντας στον μικρόκοσμο της κουζίνας της, την θυμάμαι πάντα να ρίχνει στα χέρια της ούζο την ώρα που τους έπλαθε.
Αυτά τα μυστικά τελικά κάνουν την διαφορά στην γεύση και πολύ μου αρέσει που τα μοιράζομαι μαζί σας…
Η συνταγή δική σας.
Κεφτέδες “μαμαδίστικοι”
Από την Βασιλική Τζώρτζη, του εστιατορίου «Για μια μπουκιά» Ν. Μάκρη
Υλικά
750 γρ. κιμά μοσχάρι
350 γρ. κιμά χοιρινό κιμά
200 γρ. φρυγανιά τριμμένη
1 ματσάκι μαιντανό ψιλοκομμένο
5 κλωναράκια δυόσμο ψιλοκομμένο
3 κλωναράκια μαιντανό ψιλοκομμένο
1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
2 αυγά
αλάτι θαλασσινό
Φρεσκοτριμμένα πιπέρια
Μια πρέζα κύμινο
1 σφηνάκι ούζο
Για την σάλτσα
4 ντομάτες τριμμένες
1 κρεμμύδι
1 κ.σ. ζάχαρη καστανή
1 κ.γ κανέλα σε σκόνη
1 κ.γ. μοσχοκάρυδο τριμμένο
ελαιόλαδο
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρια
Πρώτα φτιάχνουμε τον κιμά.
Σε μια μπασίνα βάζουμε όλα τα υλικά για τον κιμά και τα ζυμώνουμε δυνατά με τα χέρια μας μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα. Σκεπάζουμε την μπασίνα με διαφανή μεμβράνη και την βάζουμε στο ψυγείο να «ξεκουραστεί» για 4 ώρες τουλάχιστον.
Βάζουμε τον κιμά από το ψυγείο και ρίχνουμε το ούζο.
Ζυμώνουμε και πάλι για ένα λεπτό και ο κιμάς μας γίνεται μυρωδάτος.
Πλάθουμε τους κεφτέδες μέτριους και τους πατάμε ελαφρά να γίνουν πλακέ. Τους αφήνουμε να «ξεκουραστούν» μέχρι να φτιάξουμε την σάλτσα.
Ψιλοκόβουμε τις ντομάτες, το κρεμμύδι και τα σκόρδα.
Σε πλατιά κατσαρόλα ή βαθύ τηγάνι, σοτάρουμε το κρεμμύδι μόλις πάρει χρώμα, προσθέτουμε τις ντομάτες, την ζάχαρη, το μοσχοκάρυδο, την κανέλα, το αλατοπίπερο και ελάχιστο χλιαρό νερό.
Αφήνουμε την σάλτσα να σιγοβράσει σε σκεπασμένη κατσαρόλα για 10 λεπτά ανακατεύοντας κατά διαστήματα μέχρι να «δέσει».
Βάζουμε ελαιόλαδο να «κάψει» σε βαθύ τηγάνι και με λαβίδα ρίχνουμε τους κεφτέδες. Τους αφήνουμε να τηγανιστούν γυρίζοντάς τους και από τις δύο πλευρές για 4-5 λεπτά.
Τους βγάζουμε και τους αφήνουμε σε πιατέλα με απορροφητικό χαρτί να φύγει το ελαιόλαδο.
Με τρυπητή κουτάλα τους βάζουμε προσεκτικά, έναν έναν στην κατσαρόλα με την σάλτσα.
Τους αφήνουμε να πάρουν μια βράση και μετά από 10 λεπτά τους σερβίρουμε.
Οι κεφτέδες «δένουν» αρμονικά με ρύζι, πατατούλες τηγανιτές, πουρέ αλλά και πένες που περιλούζουμε με την σάλτσα.