Τα κεφτεδάκια της γιαγιάς, μια γευστική δημιουργία που φέρνει στη μνήμη μας νοσταλγικές αναμνήσεις…
Γίνονται εύκολα και αρέσουν πολύ.
Η συνταγή για εσάς.
Κεφτεδάκια καπαμά
Από τη Ζηνοβία Χρηστιά, Πρέβεζα
Υλικά για 8 άτομα
1 κιλό κιμά μοσχάρι ή αρνί
Ελαιόλαδο εκλεκτό
1 κρεμμύδι ξερό, τριμμένο
1 αυγό
4 φέτες ψωμί μπαγιάτικο
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Λίγα φυλλαράκια φρέσκια μέντα, ψιλοκομμένα
2-3 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
Για το πανάρισμα
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Για το αυγολέμονο
1 αυγό
Χυμό από 1 λεμόνι
1 κ.σ. κορν φλάουρ
Τρόπος Παρασκευής
Μουσκεύουμε σε ένα μπολ το ψωμί και το στύβουμε καλά ανάμεσα στα χέρια μας να φύγουν τα υγρά.
Βάζουμε τον κιμά σε μεγάλο μπολ και ρίχνουμε το κρεμμύδι, το ψωμί, το ελαιόλαδο, το αυγό, το αλάτι, το πιπέρι, την μέντα και ζυμώνουμε καλά, γυρίζοντας τον κιμά και από τις δύο πλευρές.
Αφήνουμε να ξεκουραστεί η ζύμη για 1 ώρα τουλάχιστον, για να είναι αφράτη.
Πλάθουμε τα κεφτεδάκια στο μέγεθος που θέλουμε και τα πανάρουμε με λίγο αλεύρι.
Στη συνέχεια σε ένα βαθύ τηγάνι βάζουμε ελαιόλαδο να κάψει και τηγανίζουμε τα κεφτεδάκια, γυρίζοντας με λαβίδα και από τις δύο πλευρές μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.
Βάζουμε τα τηγανισμένα κεφτεδάκια σε μια ανοικτή κατσαρόλα και προσθέτουμε το ελαιόλαδο από το τηγάνι στην κατσαρόλα.
Σε άλλο τηγάνι προσθέτουμε ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί ρίχνουμε 2-3 κουταλιές αλεύρι κοσκινισμένο και ανακατεύοντας γρήγορα, το καίμε μέχρι να ροδοκοκκινήσει.
Στη συνέχεια παίρνουμε ένα σουρωτήρι και ρίχνουμε το τηγανισμένο αλεύρι μέσα στην κατσαρόλα με τα κεφτεδάκια.
Προσθέτουμε ζεστό νερό στην κατσαρόλα μέχρι να σκεπαστούν οι κεφτέδες και βράζουμε για 40 λεπτά.
Στο τέλος τα αυγοκόβουμε.
Σε βαθύ πιάτο ρίχνουμε λίγο ζωμό από το φαγητό, προσθέτουμε σιγά σιγά το αυγό, το χυμό λεμονιού και ανακατεύοντας με το σύρμα ρίχνουμε και το κορν φλάουρ.
Περιχύνουμε με το αυγολέμονο τα κεφτεδάκια στην κατσαρόλα.
Αφήνουμε να πάρουν μια βράση και το φαγητό είναι έτοιμο.
Σερβίρουμε με ρύζι, μακαρόνια ή μια πλούσια σαλάτα.