Κεφτεδάκια γεμιστά της Μαρίνας – Ελλάδας αρώματα …

Κεφτεδάκια γεμιστά

Τα κεφτεδάκια είναι καταχωρημένα στο DNA της γευστικής παράδοσης των Ελλήνων. Πουθενά δεν έχω δοκιμάσει τόσο νόστιμα κεφτεδάκια σαν αυτά της Μαρίνας, στο Διχώρι Βαρδουσίων, που τα δένει αρμονικά με ούζο και φέτα…

Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Επικοινωνιολόγος – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Όταν μάλιστα απολαμβάνεις τα κεφτεδάκια με μια πλούσια σαλάτα  λαχανικών, από το μποστανάκι της Μαρίνας… τότε μιλάμε για ποίημα…

Το Διχώρι από τα πιο όμορφα χωριά στην καρδιά των Βαρδουσίων. Μια φύση πλανεύτρα, ήχοι μαγευτικοί… σαν αυτόν των φύλλων που πέφτουν, το νερό του καταρράκτη, τα κουδούνια από τις αγελαδίτσες που βόσκουν ελεύθερες, ανέμελα όλη την ημέρα και το βράδυ μαζεύονται στο στάβλο τους… Χρώματα ονειρικά… φθινοπωρινά.

Το εστιατόριο της Μαρίνας, είναι το μόνο που μένει ανοικτό χειμώνα καλοκαίρι και εκείνη πάντα σε υποδέχεται με ένα χαμόγελο…

Επιστήμονας η ίδια, εγκατέλειψε την Αθήνα για να γίνει η μούσα των Βαρδουσίων. Διάλεξε να ζει στο χωριό του αγαπημένου της παππού που είναι ο μύστης του γαλακτομπούρεκου… Γενιές Αθηναίων μεγάλωσαν με αυτή τη γεύση… την μοναδική … την υπέροχη.

Πολύ τους αγαπώ και τους δυό τους.

Κεφτεδάκια γεμιστά της Μαρίνας

Από την Μαρίνα Κουτσοπούλου, δεινή μαγείρισσα του εστιατορίου «Το Μαγαζί του χωριού» Διχώρι, Βαρδούσια Φωκίδα

Υλικά

500γρ. κιμά μοσχαρίσιο, από λάπα

1 κρεμμύδι λευκό ξερό, τριμμένο

2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες

2 κ.σ. μουστάρδα απαλή

2 κ.σ. ούζο

3 κ.σ. γάλα

1 μεγάλο φρέσκο αυγό

Μισό φλιτζάνι φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένο

1 φλιτζάνι αναψυκτικό σόδα

1 κ.γ. ρίγανη

1 κ.γ. κύμινο

1 φλιτζάνι παξιμάδι επτάζυμο, τριμμένο

250 γρ. Φέτα ΠΟΠ, κομμένη σε κύβους

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το πασπάλισμα

Αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο

Για το τηγάνισμα

Ελαιόλαδο

Τρόπος Παρασκευής

Σε μεγάλο μπολ βάζουμε όλα τα υλικά, τον κιμά, το κρεμμύδι, το σκόρδο, τη μουστάρδα, το ούζο, το γάλα, το αυγό, τη ρίγανη, το δυόσμο, το κύμινο, το αλάτι, τα φρεσκοτριμμένα πιπέρια και το  παξιμάδι.

Ζυμώνουμε δυνατά τον κιμά για 5-8 λεπτά και βρέχουμε τα χέρια μας συχνά με την σόδα. Ανασηκώνουμε τον κιμά και τον γυρίζουμε για να ζυμωθεί καλά και να αφρατέψει. Στο ενδιάμεσο ρίχνουμε και 2 κουταλιές σόδα και ζυμώνουμε και πάλι.

Σκεπάζουμε το μπολ με διαφανή μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για 3-4 ώρες.

Βγάζουμε τον κιμά από το ψυγείο και πλάθουμε τα κεφτεδάκια.

Βάζουμε στην παλάμη τον κεφτέ και βάζουμε ένα κύβο φέτας στον καθένα και τον πατάμε για να καλυφθεί το τυρί.

Τον ξαναπλάθουμε για να είμαστε σίγουροι ότι δεν θα φύγει η γέμιση στο τηγάνισμα.

Απλώνουμε το αλεύρι σε πιατέλα και αλευρώνουμε τα κεφτεδάκια.

Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο μέχρι να κάψει σε μέτρια φωτιά.

Τηγανίζουμε τα κεφτεδάκια για 6 λεπτά γυρίζοντάς τα με λαβίδα μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα.

Σε πιατέλα στρώνουμε απορροφητικό χαρτί και αραδιάζουμε τα κεφτεδάκια.

Σερβίρονται χλιαρά.

Προηγούμενο άρθροΚαιρός: Ο καιρός στη χώρα για σήμερα Δευτέρα 04-07-2022
Επόμενο άρθροΗμαθία: Το πρωτοσέλιδα της εφημερίδας «Βέροια»