Καβάσιλα Ημαθίας: Πανηγυρικός Εσπερινός υπέρ μνήμης Αγίου Νικολάου Καβάσιλα – βίντεο-φωτο

Στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Καβασίλων πραγματοποιήθηκε σήμερα Πανηγυρικός Εσπερινός μετά αρτοκλασίας, παραμονή της εορτής του Αγίου Καβάσιλα, προστάτη και εκ των πολιούχων του χωριού.

Ρεπορτάζ: Βασίλης Σιμόπουλος

Χοροστατούντος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κκ Παντελεήμονα, ο κόσμος τίμησε με την ολοκληρωτική του παρουσία τη μνήμη του Αγίου-σύμβολο για το χωριό, που φέρει μάλιστα και την ονομασία του.

Το παρόν έδωσαν ο δήμαρχος Αλεξάνδρειας κ. Παναγιώτης Γκυρίνης και ο αντιδήμαρχος κ. Σωτήρης Τόκας.

Λίγα λόγια για τον βίο του Αγίου:

Ο Νικόλαος Καβάσιλας γεννήθηκε το 1322 στη Θεσσαλονίκη, σε μία αμφιλεγόμενη εποχή, όπου η Βυζαντινή Αυτοκρατορία βρισκόταν σε παρακμή, αντιθέτως όμως ανθούσαν τα θρησκευτικά γράμματα και η ορθόδοξη δράση.  Ήταν ανιψιός του αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης Νείλου Καβάσιλα. Το πατρικό του επώνυμο ήταν Χαμαετός, αλλά ο Νικόλαος κράτησε τελικά το επώνυμο του αδερφού της μητέρας του. Σπούδασε στην Κωνσταντινούπολη, θήτευσε επίσης στο Άγιο Όρος δίπλα στον Γρηγόριο Παλαμά, από τον οποίο μυήθηκε στην ησυχαστική διδασκαλία. Ασχολήθηκε επίσης με την πολιτική, την οικονομία, ενώ παράλληλα ανέπτυξε σπουδαίο συγγραφικό έργο. Το τέλος της ζωής του γράφτηκε στην αγαπημένη του Ήλιδα το 1392, όπου είχε μεταναστεύσει τα τελευταία χρόνια. Η μνήμη του εορτάζεται κάθε χρόνο στις 20 Ιουνίου.

Δείτε το βίντεο:

Φωτό:

Προηγούμενο άρθροΕΠΑΛ Αλεξάνδρειας :Ηλεκτρονικές μόνο πλέον οι εγγραφές Δηλώσεις Δ/ντριας ΕΠΑΛ λεξάνδρειας κας Προύσκα Μαρίας – (Βίντεο- Φώτο)
Επόμενο άρθροΚοινές δηλώσεις του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας, Μπιναλί Γιλντιρίμ.