Όποιος επισκέφτηκε τη Σαμοθράκη και δεν δοκίμασε ντόπιο κατσικάκι, έχασε μια μοναδική εμπειρία σπάνιας και δυσεύρετης ελληνικής γεύσης.
«Είχε τα μάτια κλειστά» όπως θα έλεγε και η μητέρα μου, γιατί τέτοιες μοναδικές ευκαιρίες δεν χάνονται. Ειδικότερα, στον Προφήτη Ηλία υπάρχει το καλύτερο που θα απολαύσεις και θα σου μείνει μια ζωή αξέχαστο. Το μυστικό είναι ότι τα αμνοερίφια εκεί είναι ελευθέρας βοσκής και η διατροφή τους είναι ιδανικά συνδυαστική. Η αρμύρα της θάλασσας και η χλωρίδα του βουνού παντρεύονται αρμονικά, δίνοντας τρυφεράδα και την καλύτερη νοστιμιά στο κρέας του ζώου.
Κατσικάκι λεμονάτο γάστρας με πατατούλες μπέιμπι
Από τον Σταύρο Τσαλαμπούνη παραδοσιακό μάγειρα
Υλικά:
1 κιλό κατσικάκι
1,5 κιλό πατατούλες μπέιμπι με τη φλούδα τους
1 κρεμμύδι
3 σκελίδες σκόρδο
χυμό 2 λεμονιών
πάπρικα γλυκιά
μαϊντανό
ρίγανη
αλάτι
πιπέρι
ελαιόλαδο
Εκτέλεση:
Σοτάρουμε το κρέας με κρεμμύδι και σκόρδο.
Το βράζουμε τουλάχιστον δύο ώρες.
Στη γάστρα βάζουμε τις πατάτες με τη φλούδα τους και όλα τα υπόλοιπα υλικά.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο μια ώρα και άλλη μισή επιπλέον ξεσκέπαστο.
Σερβίρουμε με τζατζίκι σπιτικό ή φέτα τυρί και ένα κρασάκι για συνοδεία!