Κατσικάκι νησιώτικο μελωμένο «στα κλήματα»

Κατσικάκι νησιώτικο
Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Απολαυστικό κατσικάκι που γίνεται εύκολα και γρήγορα. Οι κληματόβεργες του δίνουν μια επιπλέον νότα νοστιμιάς που θα σας αφήσους αξέχαστες γευστικές αναμνήσεις.

Η συνταγή δική σας.

Κατσικάκι νησιώτικο μελωμένο «στα κλήματα»

Από τον Γιάννη Βιδάλη του ξενοδοχείου Vincenzo

Υλικά για 5 άτομα

1 μπούτι και 1 χεράκι  από ντόπιο κατσικάκι γάλακτος, μέχρι 3 κιλά

Ένα λεμόνι κομμένο στην μέση

κληματόβεργες για να φτιάξουμε την βάση που θα ακουμπήσει το κρέας στο ταψί

αλάτι θαλασσινό

 φρεσκοτριμμένα πιπέρια

Για το μαρινάρισμα

Μισό κ. σ. αλάτι θαλασσινό

Μισό κ.γ. γλυκιά πάπρικα

2 πρέζες κύμινο

Ρίγανη

Θρούμπη

Δενδρολίβανο

2 σκελίδες σκόρδο λιωμένο

1 κουταλιά ελαιόλαδο εκλεκτό

Για το άλειμμα του κρέατος

Ελαιόλαδο εκλεκτό

Τρόπος παρασκευής

Από την προηγούμενη μέρα αρχίζει η διαδικασία της προετοιμασίας του κρέατος.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα αρωματικά της μαρινάδας.

Πλένουμε με νερό και σκουπίζουμε καλά τα κομμάτια του κρέατος.

Το τρίβουμε με την λεμονόκουπα.

Περνάμε το κατσικάκι με κρασί και το τρίβουμε με το αλατοπίπερο εσωτερικά και εξωτερικά.

Πασπαλίζουμε με τα αρωματικά της μαρινάδας.

Σπάμε τις κληματόβεργες με τέτοιο τρόπο ώστε να χωρούν κατά μήκος στο ταψί μας και τις βάζουμε σταυρωτά.

Βάζουμε τα κομμάτια του κρέατος πάνω στις κληματόβεργες και σκεπάζουμε το ταψί με μεμβράνη.

Το βάζουμε στο ψυγείο και το αφήνουμε για όλο το βράδυ.

Ανήμερα προθερμαίνουμε καλά το φούρνο στους 190° C.

Ρίχνουμε στο ταψί λίγο χλιαρό νερό μέχρι 1,5 εκ.

Βάζουμε το ταψί  χαμηλά στον φούρνου και ψήνουμε για 30 λεπτά.

Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 160° C και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 60-90 λεπτά, εξαρτάται από την σκληρότητα του κρέατος.

Με πινέλο αλείφουμε κατά διαστήματα το κατσικάκι με ελαιόλαδο και αν έχει εξατμισθεί το νερό στις κληματόβεργες προσθέτουμε ζεστό νερό.

Το κατσικάκι είναι έτοιμο μόλις ροδίσει καλά και αρχίσει να σπάει η συνέχεια της πέτσας και αρχίζουν να εξέχουν τα κόκκαλα.

Το τρυπάμε με πιρούνι και μόλις ο ζωμός είναι διάφανος και ελάχιστος  το κατσικάκι είναι έτοιμο.

Επιλεκτικά περνάμε το κατσικάκι με μέλι θυμαρίσιο.

Σβήνουμε τον φούρνο και αφήνουμε το κατσικάκι «να σταθεί» για 20 λεπτά με μισάνοικτη πόρτα.

Βγάζουμε το κατσικάκι σε πιατέλα και την βάζουμε στην μέση του τραπεζιού.

Το κατσικάκι εξαφανίζεται στην στιγμή…μόλις που πρόλαβα να βγάλω μια φωτογραφία για να σας  «μυήσω» στην όλη διαδικασία.

Προηγούμενο άρθροΚαιρός: Ο καιρός στη χώρα για σήμερα Τρίτη 10-05-2022
Επόμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων της Τρίτης 10 Μαΐου  2022