Κατσικάκι κοκκινιστό με πατάτες τηγανητές

Κατσικάκι κοκκινιστό με πατάτες

Γεύση ανεξίτηλη που δεν θα ξεχάσετε. Η αυθεντική συνταγή του νοστιμότερου κοκκινιστού του Αιγαίου, που έχουν δοκιμάσει διάσημοι από όλο τον κόσμο.

Σίσσυ Νίκα
Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Επικοινωνιολόγος – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Μετά το οδοιπορικό μου στην Πάτμο με βάρκα κάναμε μια θαλασσινή διαδρομή στη μικρονησία της Ελλάδα, ακριτικά νησάκια, σμαραγδένια θάλασσα και γεύσεις αξέχαστες.

Το Μαράθι είναι κουκλίστικο και η μικρονησία της Ελλάδας μακράν καλύτερη από  τις Μαλδίβες.

Αν βρεθείτε στη Πάτμο είναι must η επίσκεψη στο θαλασσινό παράδεισο της Ελλάδας.

Η συνταγή δική σας.

Κατσικάκι κοκκινιστό με πατάτες τηγανητές

Από τον Σταυράγκα, Μαράθι

Κατσικάκι κοκκινιστό με πατάτες τηγανητέςΥλικά

2 κιλά κατσικάκι νησιώτικο, κομμένο σε μερίδες

1 κούπα ελαιόλαδο

3 ξερά κρεμμύδια

4 σκελίδες σκόρδο χωρίς την πράσινη φύτρα

3 μεγάλες ντομάτες ώριμες τριμμένες

2 κ.σ. πελτέ ντομάτας

3 ώριμες ντομάτες  περασμένες από το τρίφτη

2 κ.σ. ζάχαρη

Αλάτι θαλασσινό από τα βράχια

φρεσκοτριμμένο πιπέρι

2 ξυλάκια κανέλας

5 κόκκους μπαχάρι

5 κόκκους μαύρο πιπέρι

Λίγο μοσχοκάρυδο

Τρόπος παρασκευής

Κατσικάκι κοκκινιστό με πατάτες τηγανητές 2Στο μούλτι πολτοποιούμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο.

Σε κατσαρόλα με ζεστό ελαιόλαδο σοτάρουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο μέχρι να πάρουν χρώμα «να γυαλίσουν», όπως λένε.

Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα και προσθέτουμε το κατσικάκι.

Το ροδίζουμε για 5-8 λεπτά από όλες τις πλευρές.

«Σβήνουμε» παραδοσιακά με τις ντομάτες και αφού πάρουν βράση «για τα καλά», μετά από 10 λεπτά, προσθέτουμε τις ντομάτες, τη ζάχαρη, την κανέλα, το τριμμένο πιπέρι, το μπαχάρι, το μοσχοκάρυδο και τους κόκκους πιπεριού.

Κατεβάζουμε τη θερμοκρασία και σκεπάζουμε την κατσαρόλα αφήνοντας να σιγοβράσει το κατσικάκι και να «μελώσει».

Αν χρειαστεί προσθέτουμε και λίγο ζεστό νερό μέχρι να καλυφθεί το κατσικάκι με τα υγρά.

Αφήνουμε να βράσει για 1 ώρα, ανακινώντας 2-3 φορές την κατσαρόλα.

Aspronisia Tiganakia Marathi 191Προσθέτουμε τότε τον πελτέ που έχουμε διαλύσει σε νερό και αφήνουμε να βράσει για 30 λεπτά ακόμα, εξαρτάται από την ποιότητα και την ηλικία του κρέατος.

Προς το τέλος προσθέτουμε το αλάτι και αφήνουμε να βράσει λίγο ακόμα σε πολύ χαμηλή φωτιά.

Κατεβάζουμε από την φωτιά και σερβίρουμε.

Το μαραθιώτικο κατσικάκι παραδοσιακά συνοδεύεται από ντόπιες πατάτες τηγανητές.

Προηγούμενο άρθροΚΑΙΡΟΣ: Ο καιρός στη χώρα για σήμερα Δευτέρα 05-12-2022
Επόμενο άρθροΗμαθία: Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων “Βέροια” και “ΚΕΡΚΙΔΑ”