Κατασκευή ταΐστρας για μικρούς φτερωτούς ταξιδευτές – Γράφει η Μαρία Αλιμπέρτη – Κατσάνη

Κάθε χρόνο πολλά είδη πουλιών μεταναστεύουν από το Νότο προς το Βορρά την άνοιξη και το αντίθετο το φθινόπωρο, τι θα λέγατε να τα φιλοξενούσατε για λίγο στο μπαλκόνι σας;

μαρια αλιμπερτι1
Γράφει η συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Μαρία Αλιμπέρτη – Κατσάνη

Με τον ερχομό του χειμώνα βρίσκουν δύσκολα την τροφή τους που είναι σπόροι και έντομα, αλλά και δεν αντέχουν και τις ψυχρές καιρικές συνθήκες και έτσι για να αποφύγουν το βαρύ χειμώνα ταξιδεύουν προς τις νότιες ζεστές χώρες όπου η τροφή είναι άφθονη κι εκεί ξεχειμωνιάζουν.

Την άνοιξη επιστρέφουν στην “πατρίδα” τους όπου και ζευγαρώνουν, φωλιάζουν, γεννούν αβγά και μεγαλώνουν τα μικρά τους.

Ταξιδεύουν μέρες, εβδομάδες ολόκληρες και έχουν να διανύσουν δεκάδες χιλιάδες χιλιόμετρα, μόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας και ξεκουράζονται τη νύχτα, ενώ άλλα πετούν ασταμάτητα μέρα και νύχτα, οπότε τρώνε και κοιμούνται στον αέρα.

Κατασκευή ταΐστρας για μικρούς φτερωτούς ταξιδευτές1Κατά την διάρκεια του ταξιδιού απαιτείται μεγάλη ποσότητα ενέργειας για την πτήση τους, καθοδηγούνται από το ένστικτό τους, ενώ πολλοί επιστήμονες πιστεύουν ότι τα πουλιά έχουν μια μαγνητική αίσθηση και χρησιμοποιούν ως οδηγό το μαγνητικό πεδίο της Γης.

Δεν θα ήταν υπέροχο να φιλοξενήσουμε για λίγο αυτούς του μικρούς ταξιδευτές κατά την διάρκεια της προσπάθειάς τους να φτάσουν στην φωλιά τους, δίνοντάς τους τροφή;

Για σκεφθείτε στο μπαλκόνι, στην αυλή ή στο κτήμα σας, μικρά και μεγάλα πουλιά να ξαποσταίνουν και να φέρνουν χαρά και ομορφιά στο γκρίζο της ζωή σας;

Θα σας δώσουμε οδηγίες για να φτιάξετε ένα μικρό τροφοδότη τροφής πουλιών, μια οικολογική ανακυκλώσιμη κατασκευή που δεν φανταζόσαστε τι χαρά θα φέρει σε σας τους ίδιους αλλά και στα παιδιά σας!

Θα χρειαστείτε

 • Ένα πλαστικό βάζο
 • Ένα ξύλο στενό και μακρύ λίγο μεγαλύτερο από το φάρδος του βάζου
 • Σύρμα ή σπάγκο
 • Αδιάβροχη κόλλα ή κόλλα θερμής τήξεως

Πως το φτιάχνετε

 • Πλύνετε το πλαστικό δοχείο καλά
 • Αφαιρέστε την ετικέτα με ζεστό νερό και σαπούνι
 • Κόψτε και ανοίξτε μια τρύπα τέτοια που να χωρά ένα μικρό σπουργίτι έως και ένα περιστέρι, φυσικά υπολογίζοντας με το μάτι, σε απόσταση από τον από τον πυθμένα του δοχείου τουλάχιστον 3πόντους
 • Κάντε μια μικρή τρύπα ακριβώς κάτω να ακουμπά στον πάτο και για να χωρά το κομμάτι ξύλου
 • Περάστε το ξύλο μέσα στην μικρή τρύπα και κολλήστε το καλά
 • Κάντε άλλη μια άλλη μικρή τρύπα στο κέντρο του καπακιού και περάστε σύρμα ή σπάγκο
 • Δέστε το σε ένα κλαδί, ή σε ένα σημείο του κάγκελου του μπαλκονιού, εσείς θα βρείτε τον τρόπο που θα το κρεμάσετε έτσι ώστε να είναι σταθερό.
 • Γεμίστε με σπόρους για πουλιά που θα αγοράσετε από κάποιο κατάστημα για οικόσιτα ζώα.

Κατασκευή ταΐστρας για μικρούς φτερωτούς ταξιδευτές2Το ίδιο μπορείτε να κάνετε για να φτιάξετε και μια ποτίστρα για τα πουλιά, γιατί με την ζέστη του Ελληνικού κλήματος δεν θα βρίσκουν εύκολα νερό.

Μπορείτε να γίνετε παρατηρητές των μικρών επισκεπτών σας χωρίς να καταλαβαίνουν την παρουσία σας, αν είσαστε τυχεροί θα φτιάξουν φωλιά κοντά σας, έτσι θα έχετε νέους μικρούς φτερωτούς φίλους!

Προηγούμενο άρθροΕκτός της CETA η ΕΕ συνάπτει μέσα στο 2017 συμφωνίες ελευθέρων συναλλαγών με Ιαπωνία, Μεξικό και Mercosur.
Επόμενο άρθρο4ο Πασχαλινό παζάρι αγάπης και αλληλεγγύης Συλ. Γονέων Ειδικού Σχολείου – Νηπιαγωγείου Αλεξάνδρειας