Εκτός της CETA η ΕΕ συνάπτει μέσα στο 2017 συμφωνίες ελευθέρων συναλλαγών με Ιαπωνία, Μεξικό και Mercosur.

«Πέρα από την συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών με τον Καναδά (CΕΤΑ), θα ολοκληρωθούν φέτος, οι εμπορικές συμφωνίες με την Ιαπωνία, το Μεξικό και τις χώρες της Mercosur,» αναφέρει η ευρωπαία επίτροπος εμπορίου Cecilia Malmström σε συνέντευξή που έδωσε , στη πορτογαλική εφημερίδα Diario de Noticias.

Γράφει η συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Ειρήνη Αιμονιώτη

Η ΕΕ βασίζεται σε εμπορικές συμφωνίες συμπεριλαμβανομένης της Ιαπωνίας και του Μεξικού, για  να επιβεβαιώσει τη δέσμευσή της στις συμφωνίες ελεύθερων συναλλαγών, αλλά και για να καταφέρει να μειώσει με αυτό τον τρόπο υποχωρήσει ο προστατευτισμός του Donald Trump.

Όσον αφορά τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις με τις χώρες της Mercosur, η ευρωπαία επίτροπος ανέφερε πως υπάρχει μεγάλη πρόοδος.«Προκαταρκτικός στόχος μας είναι να υπάρξει  πολιτική συμφωνία έως το τέλος του έτους», και πρόσθεσε : «Ένας νέος γύρος διαπραγματεύσεων για τη σύναψη συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου, άνοιξε στο Μπουένος Άιρες και είμαστε σε πολύ θετική πορεία ».

Η ευρωπαία επίτροπος εμπορίου Cecilia Malmström

Πρέπει να σημειώσουμε εδώ πως οι συνομιλίες ξεκίνησαν το 2004 μεταξύ της ΕΕ και της Mercosur (Ζώνη ελευθέρου εμπορίου μεταξύ Αργεντινής, Βραζιλίας, Παραγουάης, και  Ουρουγουάης).

Το σκάνδαλο με το σάπιο κρέας από τη Βραζιλία;

Η ευρωπαία επίτροπος, σχετικά με το διατροφικό σκάνδαλο στη Βραζιλία, διαβεβαίωσε ότι «όλες οι χώρες που θέλουν να εξάγουν στην ΕΕ πρέπει να έχουν διασφαλίσει ότι τα προϊόντα τους πληρούν, τα υψηλότερα πρότυπα των ευρωπαϊκών προτύπων».

Επιτροπή επαγγελματιών με βάση το κρέας, στη Γαλλία, ζήτησε  να αποκλειστεί ο τομέας του βοείου κρέατος από τις διαπραγματεύσεις μεταξύ της ΕΕ και της Mercosur.

Περιμένουμε και τις διαπραγματεύσεις της Ελλάδος, αφού η εμπορική συμφωνία CETA δεν είναι προς όφελος της χώρας μας, και μέχρι στιγμής δε γνωρίζουμε ακόμη πολλές λεπτομέρειες, για τι εμπορικές συμφωνίες με την Ιαπωνία, το Μεξικό και τις χώρες της ζώνης Mercosur.

Προηγούμενο άρθροΟ Γιάννης Καφάτος σχολιάζει την επικαιρότητα που μερικές φορές είναι από μόνη της επιθεωρησιακό νούμερο. (και όταν δεν είναι την κάνει!)
Επόμενο άρθροΚατασκευή ταΐστρας για μικρούς φτερωτούς ταξιδευτές – Γράφει η Μαρία Αλιμπέρτη – Κατσάνη