Κασιόπιτα. Κατατεθέν σήμα νοστιμιάς στα Ζαγοροχώρια!

Κασιόπιτα
Σταύρος Τσαλαμπούνης
Από τον Σταύρο Τσαλαμπούνη παραδοσιακό μάγειρα

Θα τη συναντήσετε με διάφορα ονόματα όπως Κασιόπιτα ή τεμπελόπιτα ή αλευρόπιτα.

Ήταν η πρώτη μας εξόρμηση στα Ζαγοροχώρια, μετά το προμήνυμά μας στην Αγία Παρασκευή. Το τοπίο πάνω από το φαράγγι του Βίκου (σ.σ. κατέχει περίοπτη θέση στο βιβλίο Γκίνες) κυριολεκτικά μαγευτικό!

Γεφύρι Κόκκορη Ζαγοροχώρια
Γεφύρι Κόκκορη – Ζαγοροχώρια

Καθίσαμε για φαγητό στην ξακουστή ταβέρνα της Κικίτσας στο Μονοδένδρι με εξέχουσα σπεσιαλιτέ την Κασιόπιτα.

Το φαράγγι Βίκου
Το φαράγγι Βίκου

Την απολαύσαμε με την ψυχή μας! Έκτοτε όποτε πηγαίνουμε την ψάχνουμε και σε άλλα χωριά (Τσεπέλοβο, Αρίστη, Πάπιγκο). Αναζήτησα τη συνταγή και πλέον τη φτιάχνω αρκετά συχνά για την οικογένειά μου. Με απλά υλικά και προ πάντων υγιεινά!

Κασιόπιτα 1

Κασιόπιτα

από τον Σταύρο Τσαλαμπούνη παραδοσιακό μάγειρα

Υλικά:

 3 κούπες αλεύρι

300 γραμμάρια τυρί φέτα

100 γραμμάρια βούτυρο

2 αβγά

αλάτι

ελαιόλαδο

2 ½ ποτήρια χλιαρό νερό

Κασιόπιτα 2

Εκτέλεση:

Αλείφουμε το ταψί με λίγο βούτυρο και το βάζουμε στο φούρνο να ζεσταθεί (..μικρά μυστικά).

Κασιόπιτα 4

Φτιάχνουμε τη ζύμη αραιή (σαν χυλό) και τη στρώνουμε στο ταψί.

Έπειτα το τυρί από πάνω σε κομματάκια τριμμένα και το βούτυρο επίσης σκορπίζοντας σε διάφορα σημεία.

Κασιόπιτα 3

Τοποθετούμε στο φούρνο στους 200 βαθμούς για 40 λεπτά περίπου (εγώ θα πρότεινα στα τελευταία 20 λεπτά μόνο αντίσταση από την κάτω πλευρά γίνεται τραγανή).

Σερβίρουμε με γιαούρτι της αρεσκείας μας.

Καλή όρεξη!

Προηγούμενο άρθροΚαιρός: Ο καιρός στη χώρα για σήμερα Παρασκευή 11-12-2020
Επόμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων της Παρασκευής 11 Δεκεμβρίου 2020