Κασεροπιτάκια της Στάλως – Πανεύκολα και τόσο νόστιμα…

Τα κασεροπιτάκια της φίλης μου της Στάλως είναι ένας πειρασμός… λατρεμένα από όλους τους φίλους και σε κάθε συνάντηση, είναι πλέον υποχρέωσή της να μας τα φτιάχνει… ακόμα και στα συμβούλια του συνδέσμου μας, δεν γίνεται «δεκτή» αν δεν «κρατά» κασεροπιτάκια… γίνεται ο απαιτούμενος έλεγχος από την Νιόβη και περνά την πόρτα… καταλαβαίνετε γέλια και πειράγματα. 

Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Επικοινωνιολόγος – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Το μυστικό της βέβαια είναι η καλή ποιότητα υλικών και η επιμονή της στην τελειότητα.

Το φύλλο και βέβαια τα τυριά εξαιρετικά.

Εσείς ανάλογα με τα γούστα σας μπορείτε να ετοιμάσετε το δικό σας χαρμάνι τυριών, με γραβιέρα, κεφαλογραβιέρα ή καπνιστά τυριά. Σημαντικό συστατικό είναι η φέτα και βέβαια το αυγό και το γιαούρτι.

Σε ότι αφορά τα αρωματικά μπορούμε να βάλουμε αντί για τον δυόσμο, που βάζει η Στάλω, μάραθο, άνηθο, μαϊντανό, φρέσκη ρίγανη αλλά και πάπρικα αν θέλουμε πιο καυτερή πινελιά.

Μια πολύ καλή ιδέα είναι να αφιερώσετε ένα απόγευμα στα πιτάκια, να φτιάξετε πολλά, να τα βάλετε σε σακουλάκια και απευθείας στην κατάψυξη. Διατηρούνται θαυμάσια για 2 μήνες, οπότε μπορείτε όπως είναι κατεψυγμένα χωρίς απόψυξη, να τα ψήσετε ή να τα τηγανίσετε και είναι απίθανα.

Αυτό κάνει η Στάλω και είναι ετοιμοπόλεμη…

Κασεροπιτάκια της Στάλως

Από την Στάλω Φιλίππου, δεινή μαγείρισσα και γευσιγνώστρια

Υλικά

400 γρ. φύλλο κρούστας

200 γρ. κασέρι ΠΟΠ Σοχού ή Μυτιλήνης, τριμμένο

150 γρ. τυρί φέτα ΠΟΠ

1 μεγάλο αυγό

1 πρέζα μοσχοκάρυδο, τριμμένο

2 κ.σ. στραγγιστό γιαούρτι

2 κ.σ. ψιλοκομμένο φρέσκο δυόσμο

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το άλειμμα των φύλλων

Ελαιόλαδο ή βούτυρο λιωμένο

Τρόπος παρασκευής 

Σε ένα μεγάλο μπολ, βάζουμε τη φέτα και την σπάμε με πιρούνι καλά. Το μυστικό είναι να μην μείνουν μεγάλα κομμάτια.

Προσθέτουμε το κασέρι, το αυγό ανακατεμένο με το μοσχοκάρυδο, το γιαούρτι, τον δυόσμο και το πιπέρι και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα καλά.

Κόβουμε το φύλλο σε λωρίδες πλάτους 7-8 εκ.

Αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο και βάζουμε στην άκρη του φύλλου 1 κουταλιά του γλυκού γέμιση.

Για να τυλίξουμε το κασεροπιτάκι σε τριγωνικό σχήμα, φέρνουμε την κάτω γωνία στην απέναντι πλευρά.

Στρώνουμε τη γέμιση πιέζοντας ελαφρά με τα δάχτυλά μας και συνεχίζουμε το τύλιγμα με τον ίδιο τρόπο, φέρνοντας την άλλη γωνία στην απέναντί της πλευρά. Συνεχίζουμε έτσι μέχρι να τελειώσει η λωρίδα του φύλλου.

Στο ταψί στρώνουμε λαδόκολλα και αραδιάζουμε τα πιτάκια μας βάζοντας την ένωση του φύλλου προς τα κάτω για να διατηρηθεί το σχήμα καλύτερα.

Αλείφουμε τα τυροπιτάκια από πάνω με ελάχιστο ελαιόλαδο και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C στον αέρα 25 λεπτά περίπου,  μέχρι να πάρουν λαμπερό χρυσαφένιο χρώμα.

Τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε λίγο να κρυώσουν χωρίς να τα σκεπάσουμε για να παραμείνει το φύλλο τραγανό.