Καρυδόπιτα της Ρίνας – Απολαυστική και πανεύκολη

Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Επικοινωνιολόγος – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Η καλύτερη εποχή για καρυδόπιτα είναι τώρα, αν μάλιστα βρούμε φρέσκα ελληνικά καρύδια κίτρινα και τραγανά τότε το γλυκό μας ανεβάζει στα ουράνια.

Δοκίμασα την καρυδόπιτα στη Ζαγορά Πηλίου και πολύ μου άρεσε. Την δεύτερη φορά ζήτησα από τη Ρίνα, να μου φτιάξει ένα μικρό ταψί και να μην το σιροπιάσει, μια που δεν αγαπώ τη ζάχαρη. Ήταν απολαυστική σαν κέικ.

Η πανέμορφη Ζαγορά με τα μήλα, τα κάστανα και τα καρύδια της

Αρώματα κανέλας και γαρίφαλου και το Grand Marnier κάνει την καρυδόπιτα ξεχωριστή.

Το Αρχοντικό της Ζαγοράς, ξενοδοχείο που δοκίμασα την απίθανη καρυδόπιτα

Πάντως ένα είναι σίγουρο, αυτή την καρυδόπιτα θα την λατρέψουν οι φίλοι σας.

Η συνταγή δική σας.

Καρυδόπιτα της Ρίνας

Από τη Ζαγορά Πηλίου

Υλικά

500 γρ. φρέσκα κίτρινα καρύδια, χοντροσπασμένα

350 γρ. φρυγανιά τριμμένη

1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ

250 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

200 γρ. βούτυρο γάλακτος

1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ

1 κ.γ. γαρίφαλο, σε σκόνη

1 κ.γ. μοσχοκάρυδο, σε σκόνη

2 κ.γ. κανέλα Κεϋλάνης, σε σκόνη

Ξύσμα από 1 πορτοκάλι, ακέρωτο

60 ml λικέρ Grand Marnier ή μπράντυ

7 αυγά, χωριστά το ασπράδι από τον κρόκο

Για το σιρόπι

500 γρ. ζάχαρη

600 ml. νερό

1 βανίλια

1 κ.σ χυμός λεμόνι

1 σφηνάκι λικέρ ή κονιάκ

Τρόπος Παρασκευής

Σε μεγάλο μπολ βάζουμε τα καρύδια, τη φρυγανιά, το μπέικιν πάουντερ, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο, το γαρίφαλο και τα ανακατεύουμε με το χέρι μας.

Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη, στο μίξερ με το σύρμα για 6 λεπτά, μέχρι να αφρατέψουν και προσθέτουμε έναν έναν τους κρόκους, το ξύσμα πορτοκαλιού, το κονιάκ και ανακατεύουμε με την μαρίζ.

Ρίχνουμε το μείγμα στο μπολ με τα καρύδια και ανακατεύουμε με την μαρίζ και πάλι.

Χτυπάμε τα ασπράδια με το σύρμα, μαζί με το αλάτι και προσθέτουμε 4 κουταλιές, στο μείγμα καρυδιών ανακατεύοντας. Τέλος, ρίχνουμε και το υπόλοιπο ασπράδι στη μέση και διπλώνουμε το μείγμα με σπάτουλα.

Βουτυρώνουμε το ταψί και ρίχνουμε τη ζύμη.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170οC στον αέρα για 35-40 λεπτά.

Βγάζουμε την καρυδόπιτα από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει καλά και την χαράζουμε σε κομμάτια.

Ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βάζουμε σε κατσαρόλα το νερό, τη ζάχαρη, την βανίλια, το χυμό λεμονιού και το λικέρ και αφήνουμε να βράσουν για 3 λεπτά μέχρι να δέσει το σιρόπι, ανακατεύοντας.

Περιλούζουμε την κρύα καρυδόπιτα με το ζεστό σιρόπι.

Βάζουμε και από ένα καρυδάκι πάνω σε κάθε κομμάτι και αφού κρυώσει καλά η καρυδόπιτα την σερβίρουμε.