Βουνίσια καθάρια γεύση το γλυκό καρυδάκι … Είναι το καλωσόρισμα των κατοίκων των ορεινών χωριών.
Οι καρυδιές είναι στα καλύτερά τους και για ένα μήνα ακόμα μπορούμε να μαζέψουμε πράσινα καρύδια πριν ακόμα σκληρύνει το εσωτερικό τους και σας δίνουμε την καλύτερη συνταγή για να φτιάξετε καρυδάκι γλυκό που «μιλάει».
Μόλις το δαγκώσεις οι γευστικοί σου κάλυκες «γεμίζουν» άρωμα γαρύφαλλου και γεύση μοναδική…
Η Νίτσα, φίλη αγαπημένη που «κρατά» το περίφημο «Χάνι της Ρέρεσης» στη Δωρίδα με καρυδάκι μας καλωσόρισε…
Αξίζει να πάτε μέχρι εκεί γιατί οι γεύσεις έχουν πολλά να σας διηγηθούν για τον τόπο και την ιστορία του και η Νίτσα είναι … εγκυκλοπαίδεια από μόνη της.
Η συνταγή της Νίτσας δική σας.
Καρυδάκι γλυκό του κουταλιού
Από τη Νίτσα Ρέρεση, Χάνι του Ρέρεση, Δωρίδα
Υλικά
20 καρυδάκια πράσινα μικρά, τα μαζεύουμε από το δένδρο πριν σκληρύνουν τέλος Μαίου μέχρι μέσα Ιουνίου
1 κιλό ζάχαρη κρυσταλλική
20 καρφάκια γαρύφαλλο
Τρόπος παρασκευής
Βάζουμε τα καρυδάκια στο νερό, αφού τα τρυπήσουμε με μια βελόνα σακοράφα σταυρωτά.
Τα βράζουμε 3 φορές από 30 λεπτά αλλάζοντας το νερό κάθε φορά για να ξεπικρίσουν.
Τέλος, τα σουρώνουμε και καρφώνουμε ένα γαρύφαλλο σε κάθε καρυδάκι.
Τα βάζουμε στην κατσαρόλα με 2 ποτήρια νερό και τη ζάχαρη.
Βράζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σκεπασμένη κατσαρόλα για 20 λεπτά, μέχρι να δέσει το σιρόπι.
Βάζουμε τα καρυδάκια όπως είναι ζεστά, σε αποστειρωμένα στο φούρνο βαζάκια και τα κλείνουμε καλά αναποδογυρίζοντάς τα για ένα βράδυ.
Τα δοχεία φυλάσσονται σε σκοτεινό και δροσερό μέρος.
Έτσι αιχμαλωτίζεται γεύσεις καλοκαιρινές για τον χειμώνα…