Πρώτη φορά το δοκίμασα είναι αλήθεια στη Λιβαδειά, που ο γειτονικός εύφορος κάμπος της Κωπαϊδας, φημίζεται και για την καλλιέργειά αυτή.
Τα καρότα είναι τροφή υψηλής διατροφικής αξίας για τον οργανισμό μας και ιδιαίτερα νόστιμη. Το γλυκό καρότο διανθίζει τη γεύση του γιαουρτιού και γίνεται απίθανο cheesecake.
Eμείς δοκιμάσαμε το γλυκό καρότο από την ΚοινΣεπ Έρκυνα, που κάνει καταπληκτική δουλειά στην πανέμορφη Λιβαδειά. Πρόκειται για μια ομάδα γυναικών που αγαπούν να μαγειρεύουν και φτιάχνουν απίθανα ζυμαρικά με φίνα άλευρα κίτρινα της περιοχής, γλυκά του κουταλιού, μαρμελάδες αλλά και πίτες και άλλες λιχουδιές προωθώντας την τοπική γαστρονομία με τον καλύτερο τρόπο.
Η υπερδραστήρια πρόεδρός του Ερμιόνη Χαχάλου είναι αγαπημένη φίλη και μας έδωσε την συνταγή του πανεύκολου γλυκού, που αποτελεί επτασφράγιστο μυστικό… που μόλις αποκαλύφθηκε για τους φίλους του Έμβολου.
Καρότο γλυκό με χυμό εσπεριδοειδών
Από την Ερμιόνη Χαχάλου, Πρόεδρο ΚοινΣεπ Έρκυνα
Υλικά
1 κιλό καρότα
750 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
3 ποτήρια νερό εμφιαλωμένο
1,5 ποτήρι χυμό από διάφορα εσπεριδοειδή
Πορτοκάλι, λεμόνι, γκρέιπ φρούτ ή μοσχολέμονο
Ξύσμα από εσπεριδοειδή
Χυμό από μισό λεμόνι
Τρόπος παρασκευής
Πλένουμε προσεκτικά τα καρότα, τα ξύνουμε ελαφρά στην επιφάνεια και τα τρίβουμε σε μέτριο τρίφτη.
Βάζουμε στην κατσαρόλα το νερό, το χυμό εσπεριδοειδών, τη ζάχαρη, τα ξύσματα από τα εσπεριδοειδή και βράζουμε για 10 λεπτά.
Ρίχνουμε τα καρότα και συνεχίζουμε το βράσιμο, σε μέτρια φωτιά πάντα για άλλα 10 λεπτά.
Ελέγχουμε αν έχει δέσει το σιρόπι σε θερμοκρασία 104οC και αν είναι έτοιμο το γλυκό, προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και σβήνουμε τη φωτιά.
Γεμίζουμε τα αποστειρωμένα βαζάκια ξέχειλα κλείνουμε το καπάκι και τα αναποδογυρίζουμε για ένα βράδυ.
Το γλυκό μας είναι έτοιμο να το φυλάξουμε σε ντουλάπι δροσερό και σκοτεινό. Όταν ανοιχθεί φυλάσσεται στο ψυγείο.