Το ελληνικό γιορτινό τραπέζι είναι ένας ποικιλόμορφος και θαυμαστός μικρόκοσμος.
Παραδοσιακά αυτές τις μέρες μοιάζει με ένα εργαστήρι που παράγει λογιών λογιών μικρά θαύματα. Τέτοια που να εντυπωσιάζουν με τη νοστιμιά αλλά και την εμφάνισή τους. Τούρτα από κανελόνια είναι η έκπληξή μου για σήμερα.
Το οξύμωρο όνομά της που ξεγελάει -τώρα λες τι θα φάω, γλυκό ή αλμυρό- θα εξιτάρει την οπτική σας αισθητική και στο φινάλε θα αποπλανήσει τη γευστική σας διάθεση!
Τούρτα κανελόνια με κιμά και κρεμώδη μπεσαμέλ
Από την Ελένη Σιδηροπούλου
Υλικά για τα κανελόνια:
1 πακέτο κανελόνια
700 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια ξερά
2 ζωμούς κρέατος
2 φρέσκιες ντομάτες
2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
κανέλα
ξύλο κανέλας
κύμινο
αλάτι
πιπέρι
ρίγανη
κόκκινο γλυκό πιπέρι
λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό
Εκτέλεση:
Τα βάζουμε όλα μαζί με τη σειρά, όπως κάνουμε τον κιμά για τα μακαρόνια.
Μόλις ετοιμαστεί, αφήνουμε να κρυώσει λίγο.
Χρησιμοποιούμε ένα τσέρκι ή ένα μικρό στρογγυλό ταψάκι.
Βάζουμε γύρω γύρω όρθια τα κανελόνια και στο κέντρο ξαπλωμένα τα υπόλοιπα, αφότου τα γεμίσουμε πρώτα με τον κιμά και φτιάξαμε.
Από επάνω ρίχνουμε μια ελαφριά και πεντανόστιμη μπεσαμέλ!
Για τη μπεσαμέλ:
1 κιλό γάλα
5 κ.σ. κορν φλάουερ
2 κ.σ. βούτυρο
λίγο αλάτι
λίγο μοσχοκάρυδο
2 κρόκους αυγών
Εκτέλεση:
Βάζουμε το γάλα μαζί με το κορν φλάουερ σε μια κατσαρόλα και μόλις αρχίσει να ζεσταίνεται, προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά.
Μόλις γίνει η μπεσαμέλ μας, την περιχύνουμε πάνω από τα κανελόνια που έχουμε γεμίσει.
Ψήνουμε στους 190 με 200 βαθμούς για 50 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδοκοκκινίσει το φαγητό μας.
Καλή σας επιτυχία!!!