Το καλαμάρι περιέχει σημαντικά ποσά ω-3 λιπαρών οξέων που βοηθούν την εύρυθμη λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος. Ακόμα αποτελεί σημαντική πηγή νιασίνης και ριβοφλαβίνης, δύο βιταμινών του συμπλέγματος Β, αλλά και ψευδαργύρου, συστατικά που συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος.
Τα καλαμάρια είναι τροφή που ενδείκνυται σε περιόδους αποχής από το κρέας λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη και βιταμίνη Β12. Επίσης περιέχεται σελήνιο που σχετίζεται με δυνατή αντιγηραντική προστασία.
Για εκείνους που έχουν υψηλή χοληστερίνη θα πρέπει να αποφεύγεται ο συνδυασμός με αυγά ή άλλες τροφές πλούσιες σε χοληστερίνη.
Τελικά τα καλαμάρια είναι σημαντική τροφή και νόστιμη αν είναι φρέσκα ή φρεσκοκατεψυγμένα και βέβαια πολύ πιο νόστιμα από τα θράψαλα.
Η Φωτεινή Κασσαβέτη, έχει καταγωγή από τη Λήμνο και κατέχει τα μυστικά της θαλασσινής κουζίνας. Είμαστε και τυχεροί γιατί τα αδέλφια της ψαρεύουν και όλο και κάτι μας στέλνουν από τους θαλασσινούς θησαυρούς της Λήμνου… έτσι και εμείς οι φίλοι επωφελούμαστε.
Τα καλαμάρια αν θέλετε μπορείτε να τα φτιάξετε με την ίδια συνταγή σκέτα, χωρίς ρύζι και να τα σερβίρετε με ούζο ή να συνοδέψουν άλλα ζυμαρικά σαν σάλτσα…
Η συνταγή δική σας.
Καλαμάρια με το ρύζι
Από τη Φωτεινή Κασσαβέτη, βοτανολόγο και περίφημη μαγείρισσα
Υλικά
1 κιλό φρέσκα καλαμάρια
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
2 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
1 ποτήρι κόκκινο ή λευκό κρασί
Μια ντομάτα ώριμη, σε κομμάτια
1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
1 ½ ρύζι καρολίνα, μακρύκοκκο, γλασέ
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένα πιπέρια
Τρόπος παρασκευής
Καθαρίζουμε καλά τα καλαμάρια τραβώντας προσεκτικά το κεφάλι ώστε να αφαιρεθεί και το κόκκαλο κρατώντας με το άλλο χέρι το καλαμάρι.
Κόβουμε το σώμα κάθετα και αποκολλάμε τις δύο κύστεις.
Κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια τα καλαμάρια και τα βάζουμε σε ένα σουρωτήρι.
Τα πλένουμε καλά με τρεχούμενο νερό και τα αφήνουμε να στραγγίξουν.
Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί και προσθέτουμε τα κρεμμύδια.
Τα σοτάρουμε μέχρι να πάρουν χρώμα και προσθέτουμε τα καλαμάρια.
Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα και αφού πάρουν μια βράση και να απορροφηθούν τα υγρά.
«Σβήνουμε» με κόκκινο ή λευκό κρασί και σκεπάζουμε την κατσαρόλα.
Αφήνουμε να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν από 25 λεπτά και πάνω. Προσθέτουμε αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο καυτό νερό.
Ρίχνουμε την ντομάτα και τον μαϊντανό και ανακατεύουμε αφήνοντας να πάρουν βράση.
Προσθέτουμε το μίγμα του ρυζιού και αντίστοιχα το ζεστό νερό σε αναλογία 1 ρύζι και 3 νερό.
Αφήνουμε το ρύζι να βράσει ανακατεύοντας για 20 λεπτά.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και σκεπάζουμε την κατσαρόλα με μια πετσέτα μέχρι να χυλώσει ελαφρά το ρύζι και να απορροφηθούν τα υγρά.
Σερβίρουμε πασπαλίζοντας με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Μια πράσινη σαλάτα ή βραστά λαχανικά «δένουν» αρμονικά.