Καλαμάρια Γεμιστά με αρωματικά και κρασί ασύρτικο

Καλαμάρια Γεμιστά με αρωματικά και κρασί ασύρτικο

Το γευστικό μας ταξίδι στην όμορφη Λέρο συνεχίζεται με την φίλη Φωτεινή Κοκκίνη, να φτιάχνει ένα από τα ωραιότερα πιάτα που έχω γευθεί.

Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού
Τα καλαμαράκια τα καθαρίζει και τα πλένει στην θάλασσα, το αγριομάραθο δίνει άρωμα απίθανο όπως και το κρασί ασύρτικο χαρίζει στο πιάτο την σπιρτάδα που “απογειώνει” τα θαλασσινά. Αρμονία σε όλο της το μεγαλείο…
Στο σπίτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το ασύρτικο αφού βρίσκεται εύκολα, το νερό αντί θαλασσινό μπορεί στο σπίτι να είναι αλατισμένο, το μάραθο θα είναι ήμερο αλλά για να “αγριέψουμε” λίγο την γεύση μπορούμε να βάλουμε τζίντζερ. Το σίγουρο είναι ότι εμείς θα κάνουμε τα καλαμαράκια απίθανα γιατί θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους φίλους και να χαρούμε και εμείς μαζί τους.

Καλαμαράκια γεμιστά με αρωματικά και κρασί ασύρτικο

Από την Φωτεινή Κοκκίνη, της ταβέρνας Αντώνης, στο Παντέλι Λέρου

 Αυθεντική Συνταγή

Καλαμάρια Γεμιστά με αρωματικά και κρασί ασύρτικοΥλικά

4 μέτρια καλαμάρια καθαρισμένα και πλυμένα

1,5 ποτήρι νερό ελαιόλαδο

1 ποτηράκι κρασιού ρύζι καρολίνα

2-3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο

3-4 κρεμμύδια ξερά μέτρια ψιλοκομμένα

Άνηθο ψιλοκομμένο

Αγριομάραθο ψιλοκομμένο

Μαιντανό ψιλοκομμένο

Αλάτι θαλασσινό ή ανθό αλατιού

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

2 ποτήρια κρασί ασύρτικο

1 κ.σ. σούπας πελτέ

150 γρ. κονκασέ ή 2 ώριμες ντομάτες τριμμένες

Για το φινίρισμα

1 ποτήρι κρασί

Καλαμάρια Γεμιστά με αρωματικά και κρασί ασύρτικοΤρόπος Παρασκευής

Καθαρίζουμε και πλένουμε τα καλαμαράκια στην θάλασσα ή σε αλατισμένο νερό.

Με κοφτερό μαχαίρι κόβουμε τα μουστάκια τους και τα πτερύγια του καλαμαριού σε κυβάκια.

Τα σοτάρουμε με ελαιόλαδο και μόλις ροδίσουν προσθέτουμε τα 2 ½ κρεμμύδια και τις 2 σκελίδες σκόρδο ανακατεύοντας ελαφρά.

Ρίχνουμε λίγο ζεστό νερό και αφήνουμε να σοταριστούν μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά τους. «Σβήνουμε» με το ενάμιση ποτήρι κρασί. Προσθέτουμε το ρύζι, το αλάτι, το πιπέρι και αφήνουμε να πάρει μια βράση.

Μόλις η γέμιση είναι έτοιμη με ένα κουτάλι γεμίζουμε τα καλαμάρια.

Κλείνουμε τα καλαμάρια με μια οδοντογλυφίδα.

Σε ένα μεγάλο τηγάνι με καυτό ελαιόλαδο σοτάρουμε τα καλαμάρια μέχρι να ροδίσουν.

Σε κατσαρόλα σοτάρουμε σε ελαιόλαδο το υπόλοιπο κρεμμύδι, το σκόρδο και την ντομάτα.

Αφού πάρουν μια βράση ρίχνουμε τα καλαμάρια και «σβήνουμε» με το υπόλοιπο κρασί.

Προσθέτουμε  λίγο νερό και σιγοβράζουμε για μισή ώρα ακόμα.

Επιλεκτικά για κρασάτη γεύση τα περιλούζουμε με κρασί.

Σερβίρουμε σε 5 λεπτά κόβοντας το καλαμάρι σε φέτες.