Γεύση αγαπημένη από όλους τα καλαμαράκια ή θράψαλα φρέσκα, που ζητάμε στο ιχθυοπωλείο να μας τα καθαρίσουν και τα κόψουν σε φέτες για μεγαλύτερη ευκολία.
Βέβαια μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και κατεψυγμένα αρκεί να τα αποψύξουμε σωστά.
Το κουρκούτι μπύρας κάνει τα καλαμαράκια λουκουμαδένια… ένα όνειρο.
Καλαμαράκια τηγανιού με μπύρα
Από την Έφη Μαρκοζάνες, Μύκονος
Υλικά για 4 άτομα
1 κιλό φρέσκα καλαμάρια, καθαρισμένα και κομμένα σε φέτες
Για το κουρκούτι
260 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κ.γ. κοφτά μπέικιν πάουντερ
3/4 κ.γ. αλάτι
1/2 κ.γ. ζάχαρη
330 ml μπύρα παγωμένη
30 ml ούζο
2 παγάκια
Για το τηγάνισμα
Ηλιέλαιο
Τρόπος παρασκευής
Ετοιμάζουμε το κουρκούτι με μπύρα και ούζο για γεύση και άρωμα ξεχωριστό.
Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι κοσκινισμένο, την μπέικιν πάουντερ, τη ζάχαρη, το αλάτι και ανακατεύουμε με το σύρμα.
Προσθέτουμε την μπύρα και το ούζο και ανακατεύουμε δυνατά με το σύρμα μέχρι να έχουμε έναν αραιό χυλό. Μόλις είναι έτοιμος βάζουμε δύο παγάκια και αφού τον σκεπάσουμε τον βάζουμε για 30 λεπτά στο ψυγείο, να δροσίσει.
Μόλις ετοιμάσουμε τα καλαμαράκια βγάζουμε το κουρκούτι από το ψυγείο και ανακατεύουμε καλά.
Βουτάμε τα καλαμαράκια στο κουρκούτι και τα κρατάμε πάνω από το μπολ για να στραγγίξουν από τον πολύ χυλό.
Σε βαθύ τηγάνι με ηλιέλαιο που έχει ζεσταθεί πολύ βάζουμε τα καλαμαράκια σε δόσεις.
Τα καλαμαράκια πρέπει να έχουν καλυφθεί από το καυτό λάδι.
Τηγανίζουμε γυρίζοντας και από τις δύο μεριές μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα και να ροδίσουν ομοιόμορφα.
Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε πάνω σε πιατέλα που έχουμε στρώσει απορροφητικό χαρτί, για να κρατήσει το λάδι.
Μικρά μυστικά
Ρίχνουμε τα καλαμαράκια στο τηγάνι και φροντίζουμε να χωρίσουν μεταξύ τους γιατί δεν θα τηγανιστούν καλά όταν είναι κολλημένα μεταξύ τους.
Σερβίρουμε με μαγιονέζα λεμονιού.