Μέχρι να φτάσουμε στη μεγάλη Ανάσταση του Κυρίου -τί γρήγορα που περνά ο καιρός αλήθεια- οι μέρες αυτές μας προτρέπουν σε κάποιες νηστίσιμες και παράλληλα νόστιμες δημιουργίες.
Η συνταγή που έφτιαξα ομολογώ για πρώτη φορά, στέφθηκε τελικά με επιτυχία και δέχτηκα τα εύσημα της οικογένειας. Την επόμενη φορά -εύχομαι να χει ήδη τελειώσει η ταλαιπωρία της πανδημίας- ονειρεύομαι να τη μαγειρέψω για ένα μεγάλο τραπέζι παρέα με οικογένεια, συγγενείς και αρκετούς καλούς φίλους.
Καλαμαράκια με ρύζι και κουρκουμά
Από τον Σταύρο Τσαλαμπούνη παραδοσιακό μάγειρα
Υλικά:
½ κιλό καλαμαράκια
2 κούπες ρύζι
¼ της κούπας ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια
1 σκελίδα σκόρδο
1 κουταλιά σούπας πελτέ ντομάτας
1 ντομάτα τεμαχισμένη
1 σφηνάκι ούζο
1 πρέζα ζάχαρη
αλάτι
πιπέρι
5 κούπες ζεστό νερό
κουρκουμά
Εκτέλεση:
Σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο με τη ζάχαρη. Ρίχνουμε τα καλαμαράκια να ροδίσουν λίγο. Το ούζο έπειτα. Το ρύζι λίγο να τσιγαριστεί. Τον πελτέ, τη ντομάτα και το νερό.
Χαμηλώνουμε και σιγοβράζουμε για 15 περίπου λεπτά.
Προσθέτουμε το αλάτι, πιπέρι και κουρκουμά.
Μια βράση 2-3 λεπτά και σβήνουμε.
Σερβίρουμε με λίγο μαϊντανό και φρέσκο κρεμμυδάκι για ντεκόρ.
Ένα τσιπουράκι ή ένα καλό άσπρο κρασάκι για συνοδεία είναι ό,τι πρέπει.
Καλή Σαρακοστή και καλή πορεία προς την Ανάσταση να ευχηθώ στην μεγάλη παρέα του Έμβολος!