Ηπειρώτικη Γαλατόπιτα με ρύζι – Γεύση βουνίσια κελαριστή

Τα Ζαγοροχώρια είναι από τα αγαπημένα μου μέρη. Τα πέτρινα γεφύρια, τα μονοπάτια, τα γάργαρα νερά, το φαράγγι του Βίκου, ο κρυστάλλινος Βοϊδομάτης, τα πετρόσπιτα και η υπέροχη φύση είναι για εμένα απόλαυση, γεμίζω μπαταρίες και συνεχίζω το μοναχικό κάποιες φορές δρόμο του αιώνιου ταξιδευτή…

Γράφει η Σίσσυ Νίκα Επικοινωνιολόγος – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Η κουζίνα ιδιαίτερη ρουστίκ με πινελιές γαλατένιες αυθεντικές… Οι πίτες τους ξεχωριστές όπως η ζαγορίσια αλευρόπιτα, οι τυρόπιτες και οι γαλατόπιτες που γράφουν δυνατά …

Κάθε φορά που περνώ από τα Γιάννενα και τα Ζαγοροχώρια εννοείται ότι τιμώ ιδιαίτερα την μπουγάτσα, ειδικά αυτή του Select στα Γιάννενα και γαλατόπιτα όπου την βρω.

Η Γιαννούλα μου ετοίμασε την καλύτερη γαλατόπιτα με ρύζι και μου είπε ότι αυτή είναι η αυθεντική Ηπειρώτικη, όπως την έφτιαχνε η γιαγιά της.

Ηπειρώτικη Γαλατόπιτα με ρύζι

 Από τη Γιαννούλα Ζήση, Τσεπέλοβο Ζαγορίου

Υλικά

Για τη γέμιση

6 φλιτζάνια γάλα φρέσκο

2 φλιτζάνι ρύζι καρολίνα

4 κούπες νερό

2 κ.σ. κορν φλάουρ

2 φλιτζάνια ζάχαρη

2 φρέσκα αυγά

1 βανίλια

Για το φύλλο

4 φύλλα για πίτες χωριάτικο ή φύλλα για γαλακτομπούρεκο

Βούτυρο

Ζάχαρη

Κανέλα

Τρόπος Παρασκευής

Βάζουμε σε ένα μπολ 2 φλιτζάνια γάλα και λιώνουμε τη ζάχαρη ανακατεύοντας με το σύρμα.

Σε μεγάλη κατσαρόλα βράζουμε το ρύζι με το νερό για 5 λεπτά.

Προσθέτουμε το γάλα  και μόλις πάρει βράση ρίχνουμε το κορν φλάουρ και αμέσως μετά ρίχνουμε το γάλα με τη ζάχαρη.

Σε ένα μπολ χτυπάμε με το σύρμα τα αυγά.

Αφού πάρει βράση κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και μόλις κρυώσει ελαφρά ρίχνουμε τα αυγά και την βανίλια.

Βουτυρώνουμε το ταψί και απλώνουμε το φύλλο στη συνέχεια στρώνουμε το δεύτερο φύλλο και πασπαλίζουμε λίγο με ζάχαρη και κανέλα. Βάζουμε και τα 2 ακόμα φύλλα βουτυρωμένα και στο τέλος ρίχνουμε την κρέμα ρυζιού.

Στρώνουμε με την μαρίζ την επιφάνεια της κρέμας και στριφογυρίζουμε τα φύλλα στην άκρη.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C και ψήνουμε για 45 λεπτά μέχρι να ροδίσει.

Πασπαλίζουμε με κανέλα και αφήνουμε να κρυώσει.

Σερβίρουμε σε τρίγωνα κομμάτια.