Ιωάννινα: Ηλεκτρονικός πανδέκτης με τα φαρμακευτικά βότανα της Ηπείρου, από το Εργαστήριο Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής

Ηλεκτρονική βάση, που παρέχει πληροφορίες σχετικά με τα βότανα της Ηπείρου, μιας περιοχής με μεγάλη ποικιλότητα φαρμακευτικών φυτών, παρουσίασε η καθηγήτρια Φαρμακολογίας κ. Μαρία Κωνσταντή, κατά την επιστημονική εκδήλωση, με αφορμή  τα 40 χρόνια της έναρξης λειτουργίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Την βάση δεδομένων δημιούργησε το Εργαστήρι Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής, στο πλαίσιο του προγράμματος ΕΣΠΑ 2007-2013 της Περιφέρειας Ηπείρου, με εγγραφές για περίπου 400 φαρμακευτικά φυτά που ευδοκιμούν στην Ήπειρο και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Κάθε εγγραφή φαρμακευτικού φυτού, περιλαμβάνει την λατινική, την ελληνική και την λαϊκή του ονομασία, καθώς και την περιγραφή της εικόνας του. Παράλληλα, αναφέρει τα μέρη του βοτάνου, από τα οποία απομονώνονται οι δραστικές ουσίες, τις φαρμακολογικές και θεραπευτικές εφαρμογές του, τον τρόπο παρασκευής, τις ανεπιθύμητες ενέργειες και την πιθανή τοξικότητα, που συνδέονται με την χρήση του. Επίσης, παρέχει πληροφορίες από την σχετική βιβλιογραφία, καθώς και τις περιοχές όπου φύονται, συγκεκριμένα βότανα.

Με την στήριξη της Περιφέρειας Ηπείρου και του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, η ηλεκτρονική πλατφόρμα, έχει μεταφραστεί στα Αγγλικά, προκειμένου να διευκολυνθούν όσοι ενδιαφέρονται από ξένες χώρες, να αναπτύξουν επιστημονικές και εμπορικές συνεργασίες με ερευνητές ή και παραγωγούς φαρμακευτικών φυτών στην Ήπειρο.

Ωστόσο, επισημαίνεται πως η βάση αυτή, δεν συνιστά θεραπευτικό οδηγό, καθώς θα πρέπει να λαμβάνεται πάντα η γνώμη ιατρού πριν την λήψη κάποιου βοτάνου, καθώς ενδέχεται να αλληλεπιδρά με άλλα φάρμακα και να τροποποιεί την δράση και την τοξικότητα τους.

Βασικοί δημιουργοί της βάσης είναι η Μαρία Κωνσταντή, Καθηγήτρια φαρμακολογίας της Ιατρικής Ιωαννίνων, η οποία έκανε τον σχεδιασμό, έχει την επιστημονική επιμέλεια και τον συντονισμό του έργου, ο ομότιμος Καθηγητής κ. Μάριος Μαρσέλος, ο οποίος συμμετέχει στην επιστημονική επιμέλεια, καθώς και ειδικοί πληροφορικών συστημάτων που σχεδίασαν και ανέπτυξαν την εφαρμογή.

Η Καθηγήτρια Μαρία Κωνσταντή, κατά την ομιλία της ανέφερε, πως μετά από αρκετά χρόνια εισάγεται πάλι, δυναμικά η χρήση βοτάνων στην σύγχρονη θεραπευτική. Για τον λόγο αυτό, όπως είπε, αναπτύσσονται μονάδες καλλιέργειας  και μεταποίησης φαρμακευτικών φυτών σε πολλές περιοχές της Ηπείρου αλλά και της χώρας. Μάλιστα τόνισε μεταξύ άλλων, πως το ερευνητικό ενδιαφέρον σε Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Ιδρύματα της Ελλάδος, στρέφεται και πάλι σε πρωτογενείς πηγές, σε περιπτώσεις κατά τις οποίες η θεραπευτική προσέγγιση με συμβατικά φάρμακα, δεν είναι πολύ αποτελεσματική, η ενέχει σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες.

Το link της βάσης δεδομένων:

http://mediplantepirus.med.uoi.gr/pharmacology/index.php

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Προηγούμενο άρθροΓιαννιτσά: «Αν θέλουμε να βγούμε από το αδιέξοδο, χρειάζεται ενότητα και συνεργασία όλων και όχι κακομοιριά», είπε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος
Επόμενο άρθροΤο ΚΕΕΛΠΝΟ έχει πραγματοποιήσει 12.000 εμβόλια για την ιλαρά με τελικό στόχο τα 25.000 εμβόλια έως το τέλος του χρόνου, λέει ο αντιπρόεδρος του ιδρύματος