Γιαννιτσά: «Αν θέλουμε να βγούμε από το αδιέξοδο, χρειάζεται ενότητα και συνεργασία όλων και όχι κακομοιριά», είπε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος

«Είμαστε υπεύθυνοι για το καθετί», επισήμανε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, στον χαιρετισμό που απηύθυνε  κατά τα εγκαίνια του Πνευματικού Κέντρου του Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου Γιαννιτσών.

«Εμείς να πρωτοστατήσουμε και, αν θέλουμε να βγούμε από το αδιέξοδο, χρειάζεται ενότητα και συνεργασία όλων και όχι κακομοιριά. Να μην ψάχνουμε μόνον ποιος φταίει ή τι φταίει, αλλά και πόσο είναι το βάρος της ευθύνης του καθενός μας» συμπλήρωσε ο Αρχιεπίσκοπος.

Εν συνεχεία, αφού ευχήθηκε αυτό το έργο να αποδώσει καρπούς, έκανε αναφορά στον ενθουσιασμό και τη δύναμη των παιδιών, τα οποία παρομοίασε με τα δυνατά ρυάκια, που κυλούν ορμητικά: «Οι νέοι χαρακτηρίζονται από τον ενθουσιασμό και την ορμή των υδάτων, όπως εκείνα τρέχουν στα βουνά. Θα πρέπει γονείς, Εκκλησία και Πολιτεία να αξιοποιήσουμε αυτόν τον ενθουσιασμό, δημιουργώντας ταυτόχρονα κανάλια διεξόδων, ώστε να απορροφηθεί η ορμή αυτή δημιουργικά», είπε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και σημείωσε ότι στον ενθουσιασμό των νέων «κρύβεται το αύριο».

Επιπρόσθετα, έκανε λόγο για την αντίληψη πολλών ανθρώπων ότι «η Εκκλησία πρέπει να είναι περιορισμένη στα πνευματικά της καθήκοντα». Σε αυτό το πλαίσιο, επικαλέστηκε τον ‘Αγιο Ιάκωβο τον Αδελφόθεο, για να υπογραμμίσει πως «η αγάπη προς τον Θεό δεν μπορεί να είναι ξέχωρη από την αγάπη προς τον κάθε άνθρωπο». Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «μπορεί κανείς να κάνει το καλό, να αγαπά τον άνθρωπο, χωρίς να ασχολείται με ζητήματα πνευματικά. Η άλλη αντίληψη, μεταξύ πολλών Χριστιανών, λέγει ότι πρέπει να ασχολούμαστε μόνο με τα πνευματικά και όλα τα άλλα είναι ευθύνη της Πολιτείας. Και οι δύο θέσεις συνιστούν παρεξήγηση. Χρειάζονται και τα δύο: και η αγάπη προς τον Θεό και η διακονία του Θεού, που εμπνέει και δίνεται ως αγάπη προς τον κάθε άνθρωπο».

Εξάλλου, σε ό,τι αφορά το Πνευματικό Κέντρο του Ι. Ν. Αγίου Γεωργίου Γιαννιτσών χαρακτήρισε «πολύ σημαντικές» τις δομές του, αλλά έκρινε και άκρως αναγκαίο να υπάρχουν το κοινωνικό φροντιστήριο και οι άλλες δραστηριότητες που προσφέρουν τόσες ευκαιρίες στους νέους.

Ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος, τη συνοδεία του πρωτοσύγκελου της  Αρχιεπισκοπής Αθηνών αρχιμανδρίτη Συμεών Βολιώτη, επισκέφθηκε σήμερα τη Μητρόπολη Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας ύστερα από πρόσκληση του μητροπολίτη Ιωήλ, προκειμένου να εγκαινιάσει το Πνευματικό Κέντρο, στο οποίο, μεταξύ άλλων, στεγάζονται το Κοινωνικό Φροντιστήριο που στηρίζει περισσότερα από 400 παιδιά, αλλά και πολλές ακόμη δραστηριότητες.

Παρέστησαν οι μητροπολίτες Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας Θεόκλητος, Χαλκίδος  Χρυσόστομος, Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας Ιωήλ, Σερβίων και Κοζάνης Παύλος, Πολυανής και Κιλκισίου Εμμανουήλ, Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης Ιωάννης, Κίτρους και Κατερίνης Γεώργιος, Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς Ιουστίνος και ο ηγούμενος της Ι.Μ. Βλαττάδων επίσκοπος Αμορίου Νικηφόρος. Επίσης, ο δήμαρχος Πέλλας, εκπρόσωποι τοπικών αρχών, συλλόγων και οργανισμών, κληρικοί της Μητρόπολης, και πλήθος πιστών από την ευρύτερη περιοχή.

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Προηγούμενο άρθροΔήλωση Φώφης Γεννηματά σχετικά με την επίθεση κατά των γραφείων του ΠΑΣΟΚ
Επόμενο άρθροΙωάννινα: Ηλεκτρονικός πανδέκτης με τα φαρμακευτικά βότανα της Ηπείρου, από το Εργαστήριο Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής