Η ύφεση κι η Ελλάδα του αύριο – Γράφει ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Το τελευταίο χρονικό διάστημα όλο και πυκνώνουν στον παγκόσμιο Τύπο οι αναφορές και τα άρθρα για την επερχόμενη παγκόσμια οικονομική ύφεση. Όλο και περισσότεροι ισχυρίζονται ότι ακόμη κι αν αύριο αντιμετωπιστεί ολοκληρωτικά ο ιός, θα έχει αφήσει πίσω του –πλην των δεκάδων χιλιάδων νεκρών- συντρίμμια στην παγκόσμια Οικονομία. Η οποία θ’ αργήσει να επανέλθει σε σχετικά σταθεροποιητική τροχιά.

Σακελλαρόπουλος Γ. Νίκος
Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Προσέξτε: Εξ αιτίας αυτής της εκτίμησης έφτασαν στα τάρταρα οι τιμές του πετρελαίου αφού το αργό έπεσε κάτω κι από τα 20 δολάρια το βαρέλι, ενώ του Brent σχεδόν ταυτίζεται με την αξία ενός τελάρου με ροδάκινα.

Ακούστε: Σήμερα, υπολογίζεται ότι το 60-65% του παγκόσμιου ΑΕΠ είναι σε απόλυτη ύπνωση, ενώ κι η Κίνα που θα επανεκκινήσει από σήμερα δεν θα έχει που να πουλήσει ή ν’ αναπτύξει δραστηριότητες. Ας μη ξεχνάμε ότι δεν πετούν αεροπλάνα, οι θαλάσσιες μεταφορές είναι στην απόλυτη ύφεση ενώ είναι κλειστά εκατοντάδες χιλιάδες εργοστάσια και εκατομμύρια επιχειρήσεις ανά την υφήλιο. Κι όσο υπάρχει η πεποίθηση ότι θα συνεχιστούν τα περιοριστικά μέτρα στη Δύση, τόσο μεγεθύνεται το πρόβλημα. Ήδη σε ΗΠΑ και Αγγλία οι εκτιμήσεις είναι δυσοίωνες εξ αιτίας και των ανοησιών των ηγετών τους, στην Σουηδία δεν έχουν καν ληφθεί μέτρα, ενώ σε Γερμανία, Ολλανδία, Γαλλία η επιδημία βρίσκεται σε συνεχή ανοδική πορεία. Συν, βεβαίως, τις Ιταλία και Ισπανία.

Όσο για την Ελλάδα; Η ζημιά είναι ακόμη ανυπολόγιστη. Η κυβέρνηση με περισσότερα αντανακλαστικά κάθε άλλης κυβέρνησης στον κόσμο δείχνει να βρίσκεται μπροστά από την πανδημία, αλλά η οικονομία είναι σχεδόν νεκρή. Κι η καλύτερη πρόβλεψη που μπορεί να υπάρξει είναι να μείνει …ημιθανής για ένα τουλάχιστον χρόνο! Πολύ περισσότερο αφού η βαριά βιομηχανία της χώρας, ο τουρισμός, δύσκολα εφέτος θα σηκώσει κεφάλι. Κι η επόμενη ημέρα δεν θα είναι ίδια με την προηγούμενη, ενώ θα έχει βασικό συντελεστή το έκτακτο. Γι’ αυτό η καλύτερη προετοιμασία είναι τα γρήγορα αντανακλαστικά στην αλλαγή. Η ευελιξία και η προσαρμοστικότητα όλων.

Προσέξτε: Όλη αυτή η ιστορία, πρέπει να βάλει τους Έλληνες σ’ ένα τραπέζι για μια μεγάλη συζήτηση. Μια συζήτηση που θα αφορά για ανάπτυξη και σε άλλους τομείς πέραν του τουρισμού. Καλός και χρυσοφόρος ο ήλιος μας αλλά είναι σαφές ότι δεν αρκεί.

Άρα, πρέπει να συζητήσουμε και να ψαχτούμε και σε άλλους τομείς. Ίσως όχι του πρωτογενούς τομέα, όσο στην έρευνα και στην τεχνολογία. Κι αφού ξεκινήσει η έρευνα κι η τεχνολογία μπορούμε να σκεφτούμε ακόμη ακόμη και την αμυντική βιομηχανία…

Όρεξη, φαντασία και πέντε… Πιερρακάκηδες  χρειάζονται στο κράτος. Σε συνδυασμό φυσικά με τα αυτονόητα. Επενδυτές, πολιτική σταθερότητα και κυβερνώντες που να γνωρίζουν και να κατανοούν το διεθνές περιβάλλον και τις εξελίξεις.

Δεν έχω αμφιβολία ότι δεν θ’ αργήσει ο καιρός που ο Μητσοτάκης θα παρουσιάσει το νέο αφήγημα της νέας Ελλάδας. Θα χρησιμοποιήσει την εξαιρετική του διαχείριση σε Έβρο και πανδημία για να πει στον κόσμο ότι πρέπει να πάμε παρακάτω. Άλλωστε φαίνεται ότι τούτη η κυβέρνηση διαθέτει και το όραμα και τη φαντασία.

Είπαμε άλλωστε, καλός ο ήλιος αλλά ας δούμε κι άλλα πράγματα για τις … συννεφιασμένες ημέρες…

Προηγούμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων της Τετάρτης 01 Απριλίου 2020
Επόμενο άρθροΗ πανδημία Covid-19 απειλεί και την κυβερνοασφάλεια: Πώς προστατεύονται επιχειρήσεις και χρήστες
*Ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας («Hellas Special Άφιλτρο», «Ο Γέρος του Βοριά» που αποτελεί τη λαϊκή βιογραφία του Κωνσταντίνου Καραμανλή, «Οι Μύθοι και το Παραμύθι»). Θεωρείται εκ των πρωτεργατών της «ελεύθερης ραδιοφωνίας» και επί χρόνια ασχολήθηκε με την πολιτική αρθρογραφία και ανάλυση σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνα και τηλεοπτικούς σταθμούς. Για πολλά χρόνια συνδύασε την εργασία με τα χόμπι του (αθλητισμός) , με την ιδιότητά του ως Γενικός Διευθυντής της εφημερίδας «Sportime» και της «Αθλητικής Ηχούς», ενώ έχει γράψει στίχους σε τραγούδια σημαντικών Ελλήνων δημιουργών και τραγουδιστών.