Η αλήθεια είναι ότι πηγαίνοντας στα Τριζόνια οι συνάδελφοι μου είπαν να δοκιμάσω στην περιοχή δύο πράγματα την πορτοκαλόπιτα της Γιάννας, που νοστιμότερη δεν υπάρχει και στην Ιτέα το γαλακτομπούρεκο του Σοφοκλή, από γλυκές γεύσεις. Μου παίνεσαν ιδιαίτερα και την θαλασσινή κουζίνα και είχαν δίκιο.
Η Γιάννα είναι μια όμορφη και άξια κοπέλα που διάλεξε τα Τριζόνια για κατοικία της, αφού όπως μου είπε τα ερωτεύτηκε με την πρώτη ματιά. Η αλήθεια είναι ότι είναι πολύ καλή εστιάτορας και στο νησί έχει χαρίσει την δική της υπογραφή στην τοπική γαστρονομία. Το εστιατόριο της Ancora δεσπόζει στο λιμάνι με το μοναδικό του design και λίγο πιο πέρα στο ζαχαροπλαστείο Τελωνείο, στο κτήριο του παλιού τελωνείου, σερβίρει την ξακουστή πορτοκαλόπιτα.
Η συνταγή της πορτοκαλόπιτας, μυστικό που μας αποκαλύφθηκε… όχι αμέσως αλλά τις επόμενες ημέρες μετά από την επιμονή μας. Η παρασκευή της είναι εύκολη και η πορτοκαλόπιτα πολύ πολύ νόστιμη. Το χρώμα της απίθανο, το άρωμα χαρακτηρίζει τον χειμώνα μια που τα πορτοκάλια αυτή την εποχή είναι στα καλύτερά τους.
Το καλοκαίρι την σερβίρει με παγωτό καϊμάκι και σάλτσα πορτοκαλιού … Παρόλο που βρισκόμαστε στην καρδιά του χειμώνα της ζήτησα να μου την σερβίρει με παγωτό… και ξετρελάθηκα.
Με τη Γιάννα αγαπηθήκαμε από την πρώτη στιγμή είναι κοπέλα που έχει τον τρόπο να σε κάνει να θέλεις να επιστρέψεις στα Τριζόνια, που είναι ονειρικά κάθε εποχή του χρόνου.
Η πορτοκαλόπιτα της Γιάννας
Aπό τη Γιάννα Σίνη, Ζαχαροπλαστείο Τελωνείο, Tριζόνια
Υλικά
4 αυγά
450 γρ. ζάχαρη
200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
200 ml ηλιέλαιο
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
Ξύσμα από 5 πορτοκάλια
1 φύλλο κρούστας
1 βανίλια
Για το σιρόπι
300 γρ. ζάχαρη
500 ml νερό
Για το φινίρισμα
Φέτες πορτοκαλιού
Tρόπος παρασκευής
Πρώτα φτιάχνουμε το σιρόπι.
Σε κατσαρόλα ρίχνουμε το νερό και τη ζάχαρη και βράζουμε ανακατεύοντας μέχρι το σιρόπι να «δέσει». Το αφήνουμε να κρυώσει.
Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν.
Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε ελαφρά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Κόβουμε σε κομμάτια το φύλλο και το προσθέτουμε στο μείγμα.
Λαδώνουμε το ταψί και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο, με τις αντιστάσεις πάνω και κάτω, στους 180ο C για 40 λεπτά.
Μόλις βγει η πορτοκαλόπιτα από το φούρνο και είναι ζεστή την περιχύνουμε με το σιρόπι.
Αφήνουμε να κρυώσει και την κόβουμε σε κομμάτια.
Αν θέλουμε τη σερβίρουμε δίπλα σε παγωτό καϊμάκι με σάλτσα πορτοκαλιού.
Από πάνω βάζουμε φέτες πορτοκαλιού που τις έχουμε περάσει από το αντικολλητικό τηγάνι με λίγη ζάχαρη και κανέλα.