Η Κρήτη βάφεται μπλε – Γράφει ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Η υπεραλίευση δημοσκοπικών δεδομένων κι ειδικά  των ποιοτικών τους χαρακτηριστικών δεν μου είχε επιτρέψει να εντρυφήσω στην δημοσκόπηση της  GPO για την Κρήτη. Το έναυσμα μου το έδωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος, που χαρακτήρισε την έρευνα…  «γελοία»!

Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Με τέτοια αντίδραση του κατά Τσίπρα … «άχαστου», σκέφτηκα ότι η έρευνα θα είναι σημαντική. Κι όντως βγάζει λαβράκια.

Τι δείχνει λοιπόν η έρευνα; Δείχνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει το κάστρο της Κρήτης,  στην οποία η ΝΔ περνά μπροστά με 28%, ενώ ακολουθούν ΣΥΡΙΖΑ 22% και ΠΑΣΟΚ 18%. Εξ ου και η αντίδραση Ηλιόπουλου.

Μα αυτό δεν είναι τίποτα περισσότερο από τη φυσιολογική ροή των πραγμάτων. Στις εκλογές του 2019 ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν μόλις μισή μονάδα μπροστά σε Λασίθι  και Ρέθυμνο, ήταν δυο μονάδες μπροστά στα Χανιά και μόνο στο Ηράκλειο ήταν σαφής η διαφορά υπέρ του.

Όποιος πηγαίνει συχνά στην Κρήτη, κατανοεί ότι αυτό έχει αλλάξει άρδην. Μητσοτάκης ως πρωθυπουργός και Ανδρουλάκης ως αρχηγός του ΠαΣοΚ είναι παιδιά της Κρήτης και συνετέλεσαν τα μάλα στο δημοσκοπικό ξεθώριασμα του ροζ του ΣΥΡΙΖΑ.

Δημοσκοπικά λοιπόν η ΝΔ είναι αυτή τη στιγμή πρώτο κόμμα στην Κρήτη κι αυτό εκπλήσσει σχεδόν όλη την Ελλάδα αφού γενιές και γενιές Ελλήνων μεγάλωσαν με την αντίληψη ότι αυτό δεν θα συμβεί ποτέ. Όμως οι Κρητικοί δεν ήταν ποτέ Αριστεροί, καλά καλά δεν υπήρξε ΕΑΜ στην Κρήτη και στην ουσία πάντα ήταν βαθιά δημοκράτες. Κεντρώοι!

Τι συνέβη λοιπόν  και παραδοσιακά στέκονταν απέναντι στη ΝΔ και στα κόμματα τα οποία υπήρξαν η μαγιά της; Ο Ελευθέριος Βενιζέλος είχε σφοδρή σύγκρουση με τα ανάκτορα που ήταν το στήριγμα της Δεξιάς κι ο κεντρώος Γεώργιος Παπανδρέου το ίδιο με τη Δεξιά της εποχής, ενώ ακολούθησε κι ο Ανδρέας. Έτσι δημιουργήθηκαν τα αντιδεξιά σύνδρομα και η παράδοση. Την έσπασε αρχικά η εκλογή του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στην ηγεσία της ΝΔ, ενώ  φαίνεται να αλλάζει ολοκληρωτικά το τοπίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πέραν της καταγωγής του, διαθέτει  την κρητική του εξωστρέφεια και την φιλελεύθερη οικονομική του θέση που δημιουργεί εκ των πραγμάτων ανάπτυξη στο ούτως ή άλλως εύπορο νησί, που απεχθάνεται την ανελευθερία του κρατικού εναγκαλισμού.

Αντιθέτως, παρά το γεγονός ότι οι Κρητικοί θεώρησαν πως ο Τσίπρας είναι συνεχιστής του … Ανδρέα Παπανδρέου (προφανώς για να επιβεβαιώσουν τα περί κουζουλάδας) εκείνος  με τα Αριστερά του προτάγματα, τα συνεχή του ψέματα και τις λοιπές θεωρίες που δεν δημιουργούν ανάπτυξη αλλά στασιμότητα, τον εγκαταλείπουν μαζικά. Συντελούντος και του Ανδρουλάκη…

Προηγούμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων της Τετάρτης 3 Αυγούστου 2022
Επόμενο άρθροNATO: Η Γερουσία των ΗΠΑ ψηφίζει σήμερα για την εισδοχή Σουηδίας και Φινλανδίας
*Ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας («Hellas Special Άφιλτρο», «Ο Γέρος του Βοριά» που αποτελεί τη λαϊκή βιογραφία του Κωνσταντίνου Καραμανλή, «Οι Μύθοι και το Παραμύθι»). Θεωρείται εκ των πρωτεργατών της «ελεύθερης ραδιοφωνίας» και επί χρόνια ασχολήθηκε με την πολιτική αρθρογραφία και ανάλυση σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνα και τηλεοπτικούς σταθμούς. Για πολλά χρόνια συνδύασε την εργασία με τα χόμπι του (αθλητισμός) , με την ιδιότητά του ως Γενικός Διευθυντής της εφημερίδας «Sportime» και της «Αθλητικής Ηχούς», ενώ έχει γράψει στίχους σε τραγούδια σημαντικών Ελλήνων δημιουργών και τραγουδιστών.