Γλυκό σταφύλι της Βάσως – Το γλυκό του φθινοπώρου

Σίσσυ Νίκα
Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Το γλυκάκι που αρέσει σε όλους. Το καλύτερο, το πιο νόστιμο και εύκολο είναι όταν για την παρασκευή του χρησιμοποιείται σταφίδα ή σουλτανίνα ή το είδος σταφυλιού που μας αρέσει καλύτερα. Επιλέγουμε σταφύλια χωρίς κουκούτσι γιατί διαφορετικά θα πρέπει να τα αφαιρέσουμε, οπότε η διαδικασία γίνεται λίγο πιο περίπλοκη.

Το γλυκάκι είναι απολαυστικό με δροσερό γιαούρτι, παγωτό ή απλά για να συντροφεύσει αρμονικά τον καφέ ή το τσάι μας. Επίσης μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε στο κέικ και στο cheesecake.

Γλυκό σταφύλι της Βάσως 1

Γλυκό σταφύλι της Βάσως

Από τη Βάσω Κατσαρού – Γιαννοπούλου γιατρό και περίφημη μαγείρισσα

Υλικά

1 κιλό ρόγες από σταφύλι χωρίς κουκούτσια, σταφίδα

800 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική ή καστανή

1 ποτήρι χυμό φρέσκου πορτοκαλιού

φλούδα από 1 λεμόνι ντόπιο

 Προαιρετικά

1 κούπα αμύγδαλα ολόκληρα, ξεφλουδισμένα

Γλυκό σταφύλι της Βάσως 2

Τρόπος παρασκευής

Πλένουμε καλά το σταφύλι και το στεγνώνουμε.

Από το βράδυ βάζουμε σε βαθιά κατσαρόλα μια στρώση ζάχαρη, τα σταφύλια και λίγη ποσότητα από τον χυμό πορτοκαλιού και επαναλαμβάνουμε την διαδικασία για όλη την ποσότητα των υλικών.

Το πρωί τα βράζουμε σε δυνατή φωτιά για 10 λεπτά και μετά αφήνουμε τα σταφύλια «να σταθούν» για 1 ώρα.

Τα ξαναβράζουμε σε δυνατή φωτιά, για να μην χαλάσει το χρώμα τους και τα ξαφρίζουμε με την κουτάλα.

Μόλις αρχίσει να καραμελώνει το σταφύλι και να βγάζει φουσκάλες χαμηλώνουμε την θερμοκρασία και 2 λεπτά, πριν κατεβάσουμε το γλυκό ρίχνουμε το λεμόνι, που βοηθά να μη ζαχαρώσει το γλυκό μας και χαρίζει επιπλέον άρωμα.

Τότε αν θέλουμε προσθέτουμε και το αμυγδάλου και ανακινούμε την κατσαρόλα.

Παράλληλα έχουμε ετοιμάσει τα γυάλινα δοχεία, τα έχουμε πλύνει και τα έχουμε βάλει σε νερό που κοχλάζει για να αποστειρωθούν.

Σε καλά προθερμασμένο φούρνο «στεγνώνουμε» τα βάζα και όπως είναι καυτό το γλυκό τα γεμίζουμε «ξέχειλα» και τα κλείνουμε ερμητικά.

Γλυκό σταφύλι της Βάσως 3

Τα αναποδογυρίζουμε για ένα βράδυ και την άλλη μέρα τα «κλείνουμε» στο ντουλάπι σε μέρος δροσερό για να «αιχμαλωτίσουμε» τις καλοκαιρινές γεύσεις.

Προηγούμενο άρθροΚαιρός: Ο καιρός στην Ελλάδα για σήμερα Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2025
Επόμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων της Πέμπτης 9 Οκτωβρίου 2025