Τα σταφύλια είναι στην Κρήτη στα καλύτερά τους. Με τη φίλη μου τη Λένα τα μαζέψαμε από τις κρεβατίνες, που κυριολεκτικά κρέμονται τα τσαμπιά σταφυλιών και ετοιμάσαμε ένα πανεύκολο γλυκό, για να αιχμαλωτίσουμε τις καλοκαιρινές γεύσεις, σε γυάλινο βάζο που θα απολαμβάνουμε το χειμώνα.
Με γλυκό σταφύλι σουλτανί οι κρητικές καλοδέχονταν τους μουσαφίρηδες…
Δεν έχουν περάσει 2 μέρες που φτιάξαμε το γλυκό και αρχίζει να εξαφανίζονται τα βάζα.
Γλυκό σταφύλι
Από τη Λένα Ηγουμενάκη, Πρόεδρο του Φεστιβάλ Κρητικής κουζίνας, Ηράκλειο Κρήτης
Υλικά
2 κιλά ρώγες σταφυλιού
1 κιλό ζάχαρη, κρυσταλλική
2 ποτήρια νερό
2 κλωνάρια, αρμπαρόριζα ή αμπερόζα στην ντοπιολαλιά
Χυμό από 2 λεμόνια
2 αποστειρωμένα βάζα
Τρόπος παρασκευής
Αποβραδίς βάζουμε σε κατσαρόλα τις ρώγες σταφυλιού με τη ζάχαρη, ανακατεύοντας απαλά και σκεπάζουμε την κατσαρόλα με ένα πανί.
Το επόμενο πρωινό προσθέτουμε στην κατσαρόλα 2 ποτήρια νερό και σιγοβράζουμε το γλυκό για 1 ώρα περίπου.
Με μια τρυπητή κουτάλα ξαφρίζουμε.
Όταν το γλυκό είναι σχεδόν έτοιμο, προσθέτουμε 2 κλωνάρια αμπερόζα στην κατσαρόλα και στο τέλος την αφαιρούμε.
Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και ανακινούμε ελαφρά.
Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει και το βάζουμε σε αποστειρωμένα βάζα.
Μικρά μυστικά
Αν το σταφύλι είναι πολύ γλυκό βάζουμε λιγότερη ζάχαρη.