Γλυκό σταφύλι … γεύση που «γράφει» και μετρά 100 χρόνια… από την Θηρασιά

Γλυκό σταφύλι
Σίσσυ Νίκα
Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Ένα νησάκι με τοπίο αρχέγονο που «στέκει» δίπλα στην Σαντορίνη, μια μικρογραφία της, σκηνικό με αύρα του παρελθόντος. Πρωταγωνιστές… αυθεντικοί άνθρωποι, βιολογικά και άνυδρα καλούδια και γεύσεις ηφαιστειακές…

Η Θηρασιά παράγει εξαιρετικά σταφύλια άνυδρα γηγενών ποικιλιών … ξεχασμένων που γίνονται και γλυκάκια. Μια από αυτές το αηδάνι που «δένει» τέλεια με γιαούρτι από κατσικάκια που «γλείφουν θάλασσα» και η γεύση όνειρο…
thirasia-023
Ο Μανωλάς

Ο Μανωλάς είναι η «πρωτεύουσα» της Θηρασιάς, κτισμένος στο φρύδι της καλντέρας. Η θέα προς τη Σαντορίνη, μεγαλειώδης. Γραφικότητα που εντυπωσιάζει, σπίτια ιδιότυπης αρχιτεκτονικής – χρώματα ξεθωριασμένα, τοίχοι ξεφτισμένοι – και κάποια από αυτά αφημένα στους αέρηδες και τον καυτό ήλιο.

thirasia-230
Το μοναστήρι της Παναγιάς της Κεράς

Ο Γιάννης Συρίγος έχει το ταβερνάκι του στον Μανωλά και μεγαλουργεί γευστικά.

Μας εμπιστεύεται την συνταγή του και πολύ τον ευχαριστούμε.

Γλυκό σταφύλι Αηδάνι

Από τον Γιάννη Συρίγο της ταβέρνας «Πανόραμα», στον Μανωλά Θηρασιά

Γλυκό σταφύλι 3Υλικά

1 κιλό ρόγες από σταφύλι Αηδάνι

1 κιλό ζάχαρη καστανή

1 κλωνάκι αρμπαρόριζα

1 κλωνάρι βασιλικού

 φλούδα από 1 λεμόνι ακέρωτο

 1 ξυλάκι κανέλα

Γλυκό σταφύλι Sweet grape 1

Τρόπος παρασκευής

 Πλένουμε καλά το σταφύλι και με ένα τσιμπιδάκι βγάζουμε τα κουκούτσια.

Βάζουμε τις ρόγες σε κατσαρόλα και προσθέτουμε τη ζάχαρη, την αρμπαρόριζα και τον βασιλικό.

Αρχικά βράζουμε το σταφύλι σε δυνατή φωτιά και όταν δούμε ότι αρχίζει να φουσκώνει και να βγάζει αφρούς, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και προσθέτουμε τη φλούδα λεμονιού.

Το λεμόνι βοηθά να μην ζαχαρώσει το γλυκό μας και χαρίζει επιπλέον άρωμα.

Συνεχίζουμε να σιγοβράζουμε για 2-3 ώρες και λίγο πριν από το τέλος προσθέτουμε την κανέλα.

Μόλις αρχίσει να καραμελώνει το σταφύλι και να βγάζει φουσκάλες, το δοκιμάζουμε για να δούμε το «δέσιμο» και το κατεβάζουμε από τη φωτιά.

Γεμίζουμε «ξέχειλα» ένα αποστειρωμένο βάζο και το κλείνουμε ερμητικά.

Το αναποδογυρίζουμε για ένα βράδυ και την άλλη μέρα το «κλείνουμε» στο ντουλάπι σε μέρος δροσερό για να «αιχμαλωτίσουμε» τις καλοκαιρινές γεύσεις

Μικρά μυστικά

Το σταφύλι δένει ονειρικά με δροσερό γιαούρτι ή ακόμα και με μπάλες παγωτού κρέμα ή μαστίχα.

Προηγούμενο άρθροΚαιρός: Ο καιρός στη χώρα για σήμερα Πέμπτη 02-09-2021
Επόμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων της Πέμπτης 2 Σεπτεμβρίου 2021