

Το γλυκάκι των Κυκλάδων με αρωματικό θυμαρίσιο μέλι και καρύδια, που κλείνονται σε φύλλο και τους δίνουν το σχήμα του ψαριού. Αυτός είναι και ο λόγος που λέγεται και ψαράκι.
Τα καλύτερα τα δοκιμάσαμε στην Τήνο στο ζαχαροπλαστείο του Λεωνίδα Χάλαρη. Τα ψαράκια έχουν ταξιδέψει στα πέρατα του κόσμου… και μόλις ετοιμάζονται «εξαφανίζονται» μονομιάς …
Γλυκό μελοκάρυδο, του τηγανιού
Από τον περίφημο ζαχαροπλάστη Λεωνίδα Χάλαρη, Χώρα Τήνου
Υλικά για 8-10 άτομα
Για το φύλλο
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
150 ml φυσικό χυμό από λεμόνι και πορτοκάλι
100 ml τσίπουρο
50 ml. ελαιόλαδο
Για τη γέμιση
1 κιλό καρύδια καθαρά και φρέσκα
1 κιλό μέλι θυμαρίσιο της Τήνου
150 γρ. τρίμμα φρυγανιάς
Για το πασπάλισμα
250 γρ. καρύδι ψιλοτριμμένο
Για το τηγάνισμα
Αραβοσιτέλαιο
Τρόπος παρασκευής
Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υγρά υλικά για το φύλλο και αφού τα ανακατέψουμε με το χέρι μας προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι.
Ζυμώνουμε δυνατά μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά και αφήνουμε την ζύμη μας για 30 λεπτά να «ξεκουραστεί».
Με τον πλάστη ανοίγουμε φύλλο που το κόβουμε με το κουπατ σε στρογγυλά κομμάτια.
Ζεσταίνουμε το μέλι στους 45οC και ρίχνουμε τα χοντροκομμένα καρύδια και λίγο φρυγανιά τριμμένη.
Ανακατεύουμε με την σπάτουλα και παίρνοντας μικρές ποσότητες αρχίζουμε να δίνουμε σχήματα στην γέμιση σαν σουτζουκάκια.
Σε κάθε στρογγυλό φύλλο βάζουμε από ένα “σουτζουκάκι” γέμισης δίνοντας κατά το δυνατόν σχήμα ψαριού. Κλείνουμε προσεκτικά το φύλλο πατώντας τις άκρες του με πιρούνι ή με το χέρι μας για να μην φύγει η γέμιση.
Στην τηγανιέρα έχουμε βάλει αραβοσιτέλαιο, το αφήνουμε να «κάψει» και τηγανίζουμε τα ψαράκια μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα.
Τα απλώνουμε σε απορροφητικό χαρτί να φύγουν τα λάδια.
Τα πασπαλίζουμε με καρύδι.