Σήμερα θα σας δείξω ένα γλυκό κουταλιού διαφορετικό από όλα τα άλλα. Πορτοκάλι, λεμόνι, περγαμόντο, κίτρο. Ένα mix γεύσεων για όλα τα γούστα, με αιθέρια εσπεριδοειδή αρώματα.
Χρησιμοποιούμε οικολογικά φρούτα εννοείται, ακέρωτα.
Γλυκό κουταλιού με εσπεριδοειδή
Από τον Σταύρο Τσαλαμπούνη παραδοσιακό μάγειρα
Υλικά:
1 κίτρο
2 πορτοκάλια
3 λεμόνια
4 περγαμόντα
Βγάζουν περίπου 1 κιλό φλούδες
1 κ.σ. μέλι
Χυμό ενός λεμονιού
1 ξύλο κανέλας
7 κόκκους γαρύφαλλα
Για το σιρόπι:
350 ml νερό
1,5 κιλό ζάχαρη
Εκτέλεση:
Υλικά τα παραπάνω που ανέφερα (της φωτογραφίας) που βγάζουν 1 κιλό περίπου φλούδες.
Ξεκινάμε ξύνοντάς τα στον τρίφτη να φύγει το εξωτερικό στρώμα που είναι πιο πικρό
Αφαιρούμε τη σάρκα και κόβουμε σε φέτες.
Βράζουμε πρώτα το κίτρο, περγαμόντο και λεμόνι 3 λεπτά
Αφαιρούμε και τα τοποθετούμε σε κρύο νερό.
Βράζουμε αλλά 3 λεπτά όλα μαζί (και το πορτοκάλι)
Πάλι σε κρύο νερό.
Κάνουμε το σιρόπι
Η αναλογία είναι
1 κιλό φλούδες προς 1,5 κιλό ζάχαρη
Αφού πάρει βράση 10 λεπτά ρίχνουμε τις φλούδες για άλλα 10 λεπτά
Αφήνουμε τουλάχιστον 5-6 ώρες
Άλλη μια βράση 10 λεπτά αφού προσθέσουμε κανέλα, γαρύφαλλα, 1 κουταλιά της σούπας μέλι και χυμό ενός λεμονιού.
Τοποθετούμε σε αποστειρωμένα ζεστά γυάλινα βάζα με καινούρια καπάκια πάντα.
Για όλους τους φίλους της μεγάλης ιστοσελίδα μας Έμβολος από εμάς με τις ευχές μας για ειρήνη και αρμονία σε όλη την ανθρωπότητα.