Γλυκό κεράσι του κουταλιού βουνίσιο – Ένα όνειρο…

Οι κερασιές στα καλύτερά τους και τα πρώτα κεράσια είναι ότι καλύτερο για να φτιάξουμε τα γλυκά του χειμώνα.

Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Επικοινωνιολόγος – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Έτσι «αιχμαλωτίζουμε» σε γυάλινα βαζάκια τα χρώματα και τις γεύσεις της άνοιξης και του καλοκαιριού.

Με το γλυκάκι μπορούμε να φτιάξουμε και απίθανα Cheesecake.

Aκόμα περιχύνουμε με γλυκό κεράσι το γιαούρτι ή απλά συνοδεύει τον απογευματινό καφέ ή το τσάι.

Από τα ωραιότερα που δοκίμασα ήταν αυτό στο Διχώρι, των Βαρδουσίων το αγαπημένο μου χωριό που είναι κοιτίδα γαστρονομικού πολιτισμού.

Με τον ίδιο τρόπο κάνουμε το γλυκό βύσσινο, το αγριοβύσσινο, το μαυροκέρασο

Γλυκό κεράσι του κουταλιού

Από την Μαρίνα Κουτσοπούλου, Το μαγαζί του χωριού, Διχώρι

Υλικά

1 κιλό κεράσια

750 γρ ζάχαρη κρυσταλλική

1 κ.σ. γλυκόζη

Τρόπος παρασκευής

Πλένουμε τα κεράσια καλά και μετά αφαιρούμε τα κουκούτσια με το ειδικό εργαλείο ή με φουρκέτα.

Βάζουμε να βράσουν τα κεράσια με τη ζάχαρη και προσθέτουμε τη γλυκόζη.

Τα βράζουμε για 20-30 λεπτά και ξαφρίζουμε συνεχώς.

Αφήνουμε να κρυώσει και την άλλη μέρα βράζουμε τα κεράσια για  20-30 λεπτά, μέχρι να δέσει.

Για να ελέγξουμε ότι το γλυκό έχει δέσει σωστά σε ένα πιάτο ρίχνουμε το σιρόπι και ανοίγουμε με το δάκτυλο «ένα μονοπάτι» όπως λένε οι ντόπιοι. Αν αυτό παραμείνει ανοικτό σημαίνει ότι το σιρόπι έχει δέσει διαφορετικά βράζουμε ακόμα λίγο.

Αφού κρυώσει το βάζουμε σε βαζάκια ξέχειλα. Κλείνουμε ερμητικά

Αναποδογυρίζουμε τα βαζάκια με το γλυκό για μια νύκτα και το πρωί είναι έτοιμα.

Τα βαζάκια με το γλυκό διατηρούνται για πολύ καιρό σε δροσερό και σκοτεινό μέρος.

Όταν τα ανοίξουμε τα διατηρούμε μόνον στο ψυγείο.