Τα αλιφόνια είναι γνωστά και σαν «ραδίκια του φρύγανου». Μοιάζουν με το σταμναγκάθι της Κρήτης που «μας κάνει κλικ» από τα Λευκά Όρη της Κρήτης, ενώ τα αλιφόνια εμφανίζονται αποκλειστικά «εκεί που σκάει το κύμα» του Αιγαίου.
Τα αλιφόνια «πλημμυρίζουν» από βιταμίνες και αντιοξειδωτικά. Η γεύση τους και τα αρώματά τους ποιητικά…ειδικά όταν δένουν με ψάρι και κάπαρη. Αν όμως δεν βρίσκουμε αλιφόνια χρησιμοποιούμε άγρια χόρτα ή χόρτα της αλμύρας.
Από την Φωτεινή Κασσαβέτη εξέχουσα βοτανολόγο και δεινή μαγείρισσα από τα Τσιμάνδρια Λήμνου κάτοικο Αλεξάνδρειας Ημαθίας.
Υλικά για 4 άτομα
4 φιλέτα γλώσσας
1 κιλό αλιφόνια
200 γρ κάπαρη
2 λεμόνια
3 ώριμες ντομάτες τριμμένες
500 ml κρασί ασύρτικο
200 ml ελαιόλαδο
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
Αλάτι θαλασσινό
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Τρόπος παρασκευής
Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά τα αλιφόνια.
Σε τηγάνι σοτάρουμε σε ελαιόλαδο το κρεμμύδι και το σκόρδο.
Στην γάστρα βάζουμε τις τριμμένες ντομάτες και προσθέτουμε το σοταρισμένο κρεμμύδι και το σκόρδο. Προσθέτουμε τα χόρτα και αλατοπιπερώνουμε.
Κόβουμε σε λεπτές φέτες τα λεμόνια βγάζοντας τα κουκούτσια.
Απλώνουμε τις φέτες πάνω στα αλιφόνια.
Προσθέτουμε την κάπαρη και στρώνουμε το ψάρι μας όμορφα.
Περιλούζουμε με ελαιόλαδο και κρασί ασύρτικο.
Ρίχνουμε αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και προσθέτουμε τον αστεροειδή γλυκάνισο για περισσή νοστιμιά και άρωμα.
Σκεπάζουμε την γάστρα και την βάζουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς.
Ψήνουμε για 40 λεπτά.
Βγάζουμε την γάστρα από τον φούρνο και την αφήνουμε σκεπασμένη για 10 λεπτά ακόμα.
Ανοίγουμε την γάστρα και σερβίρουμε.
Γεύσεις και αρώματα με αγέρι αιγιοπελαγίτικο…