Γκρανόλα με σοκολάτα, καρύδα και ξηρούς καρπούς – Πρωινό ενδυνάμωσης

Σίσσυ Νίκα
Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Η γκρανόλα είναι ότι καλύτερο για το πρωινό αφού χαρίζει δύναμη και έχει τη δική σας πινελιά.

Γίνεται πολύ εύκολα και μπορείτε να τη διανθίσετε και με τους αγαπημένους σας ξηρούς καρπούς, αλλά και με αποξηραμένα ψιλοκομμένα φρουτάκια όπως δαμάσκηνα, βερίκοκα, πορτοκάλια. Με το γιαούρτι δένει αρμονικά και θα γίνει το αγαπημένο σας σνακ. Οι vegan και vegetarian φίλοι μας μπορούν να αντικαταστήσουν το βούτυρο με βούτυρο καρύδας και το μέλι με σιρόπι αγαύης. Θα ξετρελαθούν…

Γκρανόλα με σοκολάτα καρύδα και ξηρούς καρπούς 1

Γκρανόλα με σοκολάτα, καρύδα και ξηρούς καρπούς

Από τη Μαρίνα Κουτσοπούλου, Διχώρι Δωρίδας 

Υλικά για 10 μερίδες

400 γρ. βρώμη νιφάδες

90 γρ. βούτυρο, λιωμένο

80 γρ. καρύδα, τριμμένη

50 γρ. λιναρόσπορο

50 γρ. αμύγδαλα, ψιλοκομμένα

100 γρ. φουντούκια, ψιλοκομμένα

50 γρ. κακάο εκλεκτό

Μισό  κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας ή μαστίχας Χίου

120 γρ. μέλι θυμαρίσιο

50 γρ. ζάχαρη καρύδας

50 γρ. κουβερτούρα, σε σταγόνες

Για το σερβίρισμα

Φρέσκο γάλα

Στραγγιστό γιαούρτι

Γκρανόλα με σοκολάτα καρύδα και ξηρούς καρπούς

Τρόπος παρασκευής

Λαδώνουμε ένα ρηχό ταψί του φούρνου.

Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τη βρώμη, την καρύδα, τον λιναρόσπορο, τα φουντούκια, τα αμύγδαλα.

Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε το βούτυρο, το κακάο, το μέλι, τη ζάχαρη καρύδας, το εκχύλισμα βανίλιας και ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Αδειάζουμε το μείγμα στο μπολ με τη βρώμη και ανακατεύουμε με την μαρίζ μέχρι να ενσωματωθούν όλα τα υλικά.

Αδειάζουμε το μείγμα μέσα στο ταψί, στρώνουμε με την μαρίζ την επιφάνεια για υπάρχει παντού το ίδιο πάχος.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 160οC στον αέρα για 15 λεπτά.

Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και ανακατεύουμε δυνατά με μαρίζ το μείγμα  και το βάζουμε στο φούρνο για άλλα 15 λεπτά.

Αφαιρούμε από τον φούρνο και το βάζουμε πάνω σε σχάρα στον πάγκο της κουζίνας να κρυώσει.

Γκρανόλα με σοκολάτα καρύδα και ξηρούς καρπούς 2

Όταν κρυώσει καλά, ρίχνουμε τις σταγόνες κουβερτούρας, ανακατεύουμε και το διατηρούμε σε γυάλινα δοχεία που κλείνουν ερμητικά.

Σερβίρουμε με γάλα ή γιαούρτι.

 

Προηγούμενο άρθροΚαιρός: Ο καιρός στη χώρα για σήμερα Κυριακή 18-09-2022
Επόμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων της Κυριακής 18 Σεπτεμβρίου 2022