Το παραδοσιακό γλυκό της Μυτιλήνης για τις αποκριές. Η αλμυρή γεύση της ξερής μυζήθρας με την γλυκιά γεύση του πετιμεζιού κάνει τον τέλειο συνδυασμό γλυκού και αλμυρού. Μπορούμε να τα βουτήξουμε μέσα σε πετιμέζι (βράσμα), σε μέλι ή σιρόπι.
Η συνταγή δική σας.
Υλικά για το φύλλο (4 φύλλα):
½ κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
½ κουτ. Γλυκού ζάχαρη
½ κουτ. Γλυκού αλάτι
2 κουτ. Σούπας ελαιόλαδο
Και νερό όσο πάρει.
Υλικά για το μείγμα:
1 ξερή μυζήθρα
1 κουτ. Γλυκού μοσχοκάρυδο
1 κουτ. Γλυκού κανέλα
2 κουτ. Γλυκού ζάχαρη
Τρόπος παρασκευής:
Χωρίζουμε την ζύμη μας σε 4 μπάλες που θα τα ανοίξουμε σε 4 φύλλα.
Ανοίγουμε την ζύμη σε λεπτό φύλλο και ρίχνουμε λίγο αλεύρι για να μην κολλάει στον πλάστη.
Ρίχνουμε στο φύλλο μας λίγο λάδι και μετά το ¼ από το μείγμα μας σε όλο το φύλλο ομοιόμορφα.
Ρίχνουμε λίγο λάδι πάνω από το μείγμα μας και το τυλίγουμε με προσοχή.
Κόβουμε το ρολό μας σε κομμάτια και τα τοποθετούμε μέσα σε λαδωμένο ταψί.
Ρίχνουμε λίγο λάδι πάνω από τα κομμάτια. Επαναλαμβάνουμε όλη την παραπάνω διαδικάσια και για τα υπόλοιπα 3 ζυμάρια μας. Όταν γεμίσουμε τα ταψιά μας με τα λαδωμένα κομμάτια, τα βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180oC πάνω κάτω για περίπου 45 λεπτά ή μέχρι να κοκκινήσουν.
Περιχύνουμε τα κομμάτια μας με πετιμέζι, μέλι ή σιρόπι.