Γκιουζλεμέδες – Μικρασιάτικα τυροπιτάκια

Γκιουζλεμέδες - Μικρασιάτικα τυροπιτάκια
Σίσσυ Νίκα
Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Νόστιμα τηγανητά τυροπιτάκια παραγεμισμένα με φέτα ή ανθότυρο που «κλείνονται» σε ένα αέρινο φύλλο. Αν θέλουμε προσθέτουμε και άλλα τυράκια μαζί με τη φέτα, όπως κασέρι τριμμένο ή καπνιστό μετσοβόνε και η γεύση απίθανη.

Ο φρέσκο δυόσμος δίνει άρωμα απίθανο ή αν θέλουμε μπορούμε να βάλουμε μάραθο και λίγο μοσχοκάρυδο.

Όσο πιο λεπτό το φύλλο τόσο πιο νόστιμοι γίνονται. Οι γκιουλζεμέδες γίνονται σαν φάκελοι ή τρίγωνα που μου αρέσουν καλύτερα σε εμφάνιση.

Το κακό είναι ότι δεν μπορούμε να σταματήσουμε να τρώμε… είναι τόσο νόστιμοι

Γκιουζλεμέδες 2

Γκιουζλεμέδες

Από την Ελένη Παπαδοπούλου, περίφημη μαγείρισσα

Υλικά

Για τη γέμιση

2 μικρά αυγά

400 γρ φέτα μαλακή

50 γρ. τριμμένο κασέρι ή μετσοβόνε καπνιστό

3 κ.σ. φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένο

1 σφηνάκι ούζο

Για το φύλλο

500γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο

1½  κ.σ. ελαιόλαδο

250 ml νερό, εμφιαλωμένο

1 κ.σ. ξύδι δυνατό

 Μια πρέζα αλάτι

Για το τηγάνισμα

ελαιόλαδο ή σπορέλαιο για τηγάνισμα

Γκιουζλεμέδες

Τρόπος Παρασκευής

Σε μπολ αναμιγνύουμε το νερό, το ξύδι, το ελαιόλαδο και το αλάτι.

Ρίχνουμε βροχηδόν το αλεύρι, ανακατεύοντας αρχικά με μια κουτάλα και συνεχίζουμε με τα χέρια, που τα ξεπλένουμε με ούζο.

Μόλις η ζύμη γίνει ελαστική και δεν κολλάει στα χέρια, είναι έτοιμη.

Αν χρειαστεί προσθέτουμε και λίγο αλεύρι.

Τη χωρίζουμε σε 10 ίσα μέρη και πλάθουμε μπαλίτσες.

Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε με το σύρμα τα αυγά.

Θρυμματίζω με τα χέρια τη φέτα και προσθέτω το τριμμένο τυρί και λίγο ψιλοκομμένο δυόσμο.

 Ανακατεύω καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε με τον πλάστη κάθε μπαλίτσα ζύμης, όσο πιο λεπτή μπορούμε.

Στη μέση βάζουμε από 2 κουταλιές γέμιση και κλείνουμε σε σχήμα που θέλουμε φακέλου ή τρίγωνο.

Στις ενώσεις για να μην ανοίξουμε αλείφουμε με λίγο νερό.

Κάθε γκιουζλεμέ που φτιάχνουμε τον βάζουμε σε ταψί και σκεπάζουμε με πετσέτα, για να μην ξεραθεί το φύλλο.

Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία μέχρι το τελευταίο φύλλο.

Γεμίζουμε με 2 εκ σπορέλαιο ή ελαιόλαδο ένα βαθύ τηγάνι και ανάβουμε τη φωτιά μέχρι να ανέβει η θερμοκρασία.

Βάζουμε σταδιακά τους γιουλζεμέδες στο τηγάνι έναν ένα και μόλις ψηθούν από τη μια με τρυπητή κουτάλα τους γυρίζουμε και από την άλλη. Συνολικά θέλουν 6 λεπτά τηγάνισμα.

Συνεχίζουμε μέχρι να τηγανίσουμε σιγά σιγά όλους τους γκιουζλεμέδες και τους αραδιάζουμε σε πιατέλα που έχουμε στρώσει με χαρτί απορροφητικό.

Αν μαυρίσει το λάδι το αλλάζουμε και συνεχίζουμε.

Γίνονται και στο φούρνο

Αν θέλουμε μπορούμε να τους ψήσουμε και στο φούρνο σε ταψί που έχουμε στρώσει λαδόκολλα και σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200ο C για 20 λεπτά.

Επίσης αν θέλουμε περνάμε με πινέλο την επιφάνεια με λίγο αυγό που έχουμε αραιώσει σε νερό.

Μόλις πάρουν ωραίο χρώμα βγάζουμε τους γκιουζλεμέδες από τον φούρνο και τους αφήνουμε να κρυώσουν λίγο χωρίς να τους σκεπάσουμε.

Σερβίρονται ζεστοί.

Προηγούμενο άρθροΚορμός σοκολάτας ή Μωσαϊκό – Ένα γλυκό αριστούργημα!
Επόμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων του Σαββάτου 13 Φεβρουαρίου 2021